Foto: Simone Edelman

Goed voornemen

Evelien Ribbens - Het kan aan mij liggen, maar ik heb nog nooit bedacht op pakweg 27 april: "Na 1 mei ga ik alles beter doen. Ik ga weer sporten, de kast opruimen, het houtwerk in de gang schilderen en ik ben liever tegen mijn lief."Dat soort voornemens hebben we alleen aan het einde van het jaar. Een goede smoes vooral om dingen niet meteen al beter te doen. Want niets staat me in de weg om op 27 december al te beginnen met sporten en het houtwerk schilderen. Maar nee, ik wacht gewoon tot 1 januari.

En al gauw blijkt na 1 januari dat het houtwerk toch niet geverfd wordt, de kast nog best een jaar onopgeruimd kan blijven en tegen mijn lief doe ik eigenlijk al 35 jaar best lief en dat bevalt goed. Raar fenomeen dus, die jaarwisseling. Ik voel me ook wat uitgeblust ieder jaar eind december. Maar dan ruim ik welgemutst begin januari de kerstboom weer op, krijg weer meer ruimte in de huiskamer en ook in mijn hoofd. Een nieuw jaar, een nieuw begin.

''Ruimte in de kamer en in mijn hoofd''

Op mijn werk bij MENS De Bilt gaat het ook een beetje zo, alleen komen daar de goede voornemens meestal wel uit. Aan het eind van het jaar gaan afspraken regelmatig niet door. Zeggen we wat vaker "dat komt volgend jaar wel" en dat klinkt dan heerlijk ver weg. We bedenken prima zaken en "tillen ze even over de jaargrens heen", zoals we dat noemen.

En dan, op mijn eerste werkdag, heb ik er weer zin in. We wensen elkaar allemaal een geweldig jaar en die afspraken die uitgesteld waren en de plannen die we hadden: ze gaan gewoon door. En snel ook. Geen wachtlijsten meer, wel nieuwe methodieken, een nieuw ICT-systeem. "Hup, hup, tempo mensen, voor je het weet is het jaar weer om." Met hopelijk nieuwe collega's. Want we hebben vacatures. Zie www.mensdebilt.nl. Ik wens u een heel gelukkig en gezond 2018. Evelien Ribbens e.ribbens@mensdebilt.nl

Meer berichten
Shopbox