Foto: Marie-Louise Geurtsen

De eerste column van 2018

Column door Edwin Plug

 

Het is weer januari… De start van het nieuwe jaar en traditioneel gezien hét moment voor veel mensen om goede voornemens te plannen. Gezonder leven, meer aandacht voor elkaar, voor familie en vrienden, na de feestdagen even wat rustiger aan doen met eten, stoppen met roken, etc.

Ook het thema duurzaamheid komt steeds vaker op de lijst met goede voornemens. De meeste mensen zijn zich bewust dat, voor een betere toekomst, iedereen daar een steentje aan bij zal moeten dragen.

De één doet dat middels zonnepanelen op het dak, de ander let meer op duurzaamheid bij de aankopen in de supermarkt. En gezamenlijk zullen we ervoor moeten zorgen dat de afvalberg in Nederland kleiner en duurzamer wordt verwerkt.

"Duurzaamheid staat steeds vaker op de lijst met goede voornemens"

Dat is ook het doel van het nieuwe afvalbeleid van de gemeente. Een uitstekende doelstelling, waar echter ook veel over gezegd is in minder positieve zin. En dan doel ik vooral op de wijze waarop de gemeente haar beleid "terug naar 100" wil realiseren. Zoals u heeft kunnen lezen in mijn vorige column ben ik geen voorstander van het nieuwe afvalbeleid.

Toen ik mij over het "waarom moet dit beleid zo en is dit wel het meest effectieve beleid om afval goed te scheiden?" ging verdiepen, was ik bijzonder verrast toen ik de resultaten van het wetenschappelijke onderzoek van Raymond Gradus, hoogleraar Bestuur & Economie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, uit 2016 las.

Hij concludeerde het volgende: "We kunnen beter stoppen met het scheiden van plastic door huishoudens. Achteraf scheiden is namelijk veel goedkoper, en er wordt meer plastic uit het afval gehaald."

Een conclusie, die ik de gemeente graag ter overdenking mee wil geven bij hun goede voornemens voor 2018.

Mijn voornemen is om ook in 2018 columns te blijven schrijven en me te blijven inzetten voor onze lokale gemeenschap.

Wat uw goede voornemen ook is, ik wens u een fantastisch 2018 en ik ga er eigenlijk weer vanuit dat we met elkaar een mooi en positief jaar van zullen gaan maken!

Meer berichten
Shopbox