Het voormalige ING-kantoor op het Vinkenplein dat wordt gesloopt. Foto: Els van Stratum
Het voormalige ING-kantoor op het Vinkenplein dat wordt gesloopt. Foto: Els van Stratum (Foto: Els van Stratum)

Vernieuwing van het centrum

Het voormalige ING-kantoor op het Vinkenplein wordt gesloopt. Dat gebeurt eind januari. Het nieuwe gebouw, waarin winkels komen met daarboven 30 appartementen, moet vanaf de zomer gebouwd gaan worden. Er komt 1.600 vierkante meter winkelruimte, opgedeeld in vijf à zes units van 200 tot 300 vierkante meter. Daarin komt een combinatie van horeca en detailhandel.

Bilthoven - Naast het gebouw, dat komt op de plek waar nu het voormalige ING-kantoor staat, bouwt Synchroon een horecapaviljoen op het toekomstige plein. Het horecapaviljoen heeft 200 vierkante meter vloeroppervlak. "We zijn momenteel op zoek naar een horecaonderneming die het wil exploiteren." Of die kandidaten uit de buurt komen, wil Van Schoonhoven niet zeggen. "Het paviljoen wordt gelijktijdig met het hoofdgebouw gebouwd. Het heeft een kortere bouwtijd, maar zal wel gelijktijdig opgeleverd worden als het andere gebouw." De bouwtijd is anderhalf jaar, dus eind 2019 zullen beide gebouwen er staan.

Autovrij Vinkenplein

Nadat de bouw van het horecapaviljoen klaar is, zal de gemeente het plein verder inrichten. Hoe dat eruit komt te zien, is nog niet bekend. "Er is een voorlopig ontwerp gepresenteerd, maar er is nog geen definitief ontwerp. Daar wordt medio januari over besloten," vertelt Barry Smits van de gemeente De Bilt. Of de parkeerplekken, waar het plein nu over beschikt, ergens anders worden gecreëerd, is eveneens nog niet bekend. "Dit is een afweging die bij het burgemeester en wethouders ligt. Het voorlopig ontwerp gaat uit van een autovrij plein."

Tweede supermarkt

De vergunning voor de bouw van zes winkels is verkregen. Begin 2018 start de bouw ervan. Er komt een tweede supermarkt met een ingang aan het Kwinkelierplein, naast de Albert Heijn. Welke supermarkt dat is, is nog niet bekend.

Zes nieuwe winkels

Ook komt een nieuwe Anna van Toor-winkel aan het Kwinkelierplein. In totaal worden er zes winkels gebouwd tussen Hartmann Optiek en Albert Heijn. "Er wordt ruim 3.000 vierkante meter aan winkels vernieuwd inclusief supermarkt. Dit is ongeveer gelijk aan de oudbouw op deze locatie." Naar verwachting worden de winkels aan het einde van het jaar opgeleverd.
De gehele parkeergarage wordt in verschillende bouwfasen vernieuwd. Volgend jaar wordt een nieuwe inrit gecreëerd achterin de Kramsvogelhof. Ook wordt een rolpad aangelegd vanuit de parkeergarage. Tenslotte start de vernieuwing van het tweede deel van het Kronkelstraatje

TEKST: AD - Jolet Jung-Moolenaar
FOTO: Els van Stratum

Meer berichten
Shopbox