Logo biltschecourant.nl


Victor Stukker en Joyce Bielderman van Héron Petit Restaurant: “De keuken is letterlijk het hart van ons bedrijf”. FOTO: Aneo Koning
Victor Stukker en Joyce Bielderman van Héron Petit Restaurant: “De keuken is letterlijk het hart van ons bedrijf”. FOTO: Aneo Koning (Foto: Aneo Koning)

Lokaal voedsel verdient een verhaal

Victor en Joyce speelden met een droom. Het idee hadden ze samen ontwikkeld. En toen ze in restaurant Noma in Kopenhagen geweest waren, wisten ze het zeker. Er volgde een zoektocht van twee jaar om de juiste locatie te vinden, via crowdfunding kregen ze het benodigde geld bij elkaar en vervolgens werd er hard gewerkt om alles te realiseren.

En sinds juli 2016 is het er dan echt: restaurant Héron, vlakbij het Spoorwegmuseum, aan de Biltse kant van het centrum van Utrecht. Hier geen Argentijnse biefstuk of sperziebonen uit Afrika, maar alleen milieuvriendelijk geteelde producten van lokale oorsprong. Victor Stukker scharrelt als een reiger de ingrediënten voor het menu bij elkaar, door bij kleine duurzaam werkende producenten uit de omgeving langs te gaan. Hij loopt daar over de tuinderijen en neemt een kijkje in de stallen, net zoals zijn eigen gasten bij hem een kijkje in de keuken krijgen. Die keuken is voor hem het hart van het restaurant en de plek waar overdag, als er nog geen gasten zijn, geëxperimenteerd wordt met aroma's, geuren en kleuren. Zodat 's avonds uitgebalanceerde gerechten van mooie producten op de borden terecht komen, met slow-food-brood gebakken door Joyce Bielderman. Het concept van 'eten uit de buurt' is daarbij tot in details doorgevoerd. Voor allerlei mediterrane lekkernijen zijn alternatieven met lokale ingrediënten bedacht en daarin zijn ze fantastisch geslaagd: er ontstonden creaties die in smaak hun zuidelijke soortgenoten minstens evenaren.

Ze noemen het een 'lifestyle', hun manier van werken en koken. Victor en Joyce doen het vanuit hun hart; natuurlijk speelt geld een rol, maar als middel en niet als doel. Smaak heeft hier de hoofdrol en die is behalve van de kok afhankelijk van de producent. Victor: "de band met producenten is voor ons van levensbelang. Zij beïnvloeden wat wij maken en wij beïnvloeden wat zij telen. Hart voor lekker eten heeft ons aangezet om onze ingrediënten zelf lokaal in te kopen; kwaliteit, smaak en liefde voor het product begint bij hen." Ja, het is een logistieke uitdaging en ja, het kost meer tijd, maar uiteindelijk proef je dat terug. En Victor kan het weten; hij heeft het horecavak van huis uit meegekregen, en daar nu zijn eigen vorm voor gevonden. Waarbij Joyce, als culinair tekstschrijver, de richting uitzet. Joyce: "Zo willen wij werken: ambachtelijk, met ingrediënten uit het seizoen en met respect voor mens, dier en milieu. Proef zelf: eten is om van te genieten!"

Dit is het tweede deel in een serie gesprekken van stichting Biltsheerlijk met koplopers in de regio op het gebied van duurzaam uiteten.
Reacties? Mail naar: info@biltsheerlijk.nl

FOTO: Aneo Koning

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox