Logo biltschecourant.nl


Joey en zijn vader in hun nieuwe ruimte waar ze nu 1000m2 tot hun beschikking hebben. FOTO: Astrid van Walsem
Joey en zijn vader in hun nieuwe ruimte waar ze nu 1000m2 tot hun beschikking hebben. FOTO: Astrid van Walsem (Foto: Astrid van Walsem)

Vader en zoon met kickboksschool

Het was een lange strijd die Joey Kaptijn Echter (30)moest leveren om zijn JKE Sports te kunnen beginnen. Maar als doorgewinterde wedstrijd(kick) bokser weet Joey de beslissende partij te winnen. Het pand in het centrum van De Bilt dat jarenlang negatief bekend stond wegens de wietplantages, maakt een nieuwe start. En de lang bevochten vergunning is de burgermeester persoonlijk komen langsbrengen.

door Astrid van Walsem

De Bilt - Vader Bill (67) begint op vijftienjarige leeftijd met boksen. 'We trainden als jochies elke week in het bos. . Op een dag kreeg ik een paar rake hoeken van een buurjongen die trainde bij een vereniging. Toen dacht ik: "dat wil ik ook leren".' Bill is fanatiek en bereikt de nationale top met boksen in Nederland en staat ook op internationale toernooien zijn mannetje.
Wanneer Joey acht jaar is heeft hij een hekel aan sporten. 'Ik vond geen enkele sport leuk.' Zijn vader vult aan: 'Zowel met voetbal als met rugby was hij niet vooruit te branden. Ik had met zijn moeder afgesproken om hem niet laten boksen. Maar toen hij veertien was, heb ik hem meegenomen naar de Voltreffer in Nieuwegein om een partij te kijken. Ik zag hoe Joey een schittering in zijn ogen kreeg.'

In het geheim traint zijn vader met Joey. En twee jaar later op zijn 16e is Joey Nederlands kampioen bij de junioren. Hij blijft tot zijn twintigste boksen en maakt dan de overstap naar kickboksen. Hij gaat naar Amsterdam om te trainen bij Lucien Carbien. 'Dankzij Lucien kon ik internationaal uitkomen en heb ik in Japan kunnen kickboksen. Ik kickboks nog steeds op hoog niveau.
Ik heb ook enkele keren met Rico Verhoeven getraind ter voorbereiding op een wedstrijd. Hij is degene waardoor veel meer mensen nu positief tegen kickboksen aan kijken. En mijn vader was altijd mijn coach en dat is hij nog steeds.'

Het succes van Joey blijft niet onopgemerkt in De Bilt. Op zijn achttiende benadert een jongerenwerker hem om weerbaarheidstrainingen te geven aan meisjes tussen de 10 en 12 jaar. Het begint met één training per week, maar zijn lessen zijn zo populair dat er binnen de kortste keren 130 kinderen, jongeren en volwassenen bij Joey trainen. Het kleine zaaltje van 50m2 in het jongerencentrum W4 is al gauw te klein. En zo begint het idee in zijn hoofd te rijpen voor een eigen kickboksschool.

Boksen versus kickboksen

'Boksen en kickboksen zijn het natuurlijk niet hetzelfde maar hebben veel overeenkomsten. Alleen bij kickboksen mag je trappen en bij boksen niet. Vergelijk het maar met schaken en dammen en dan is kickboksen het schaken,' zegt Joey lachend.

JKE Sports

Joey; 'Kickboksen is een laagdrempelige sport die iedereen kan leren . Er komen hier niet alleen wedstrijdboksers, maar vooral ook starters en recreanten. Ik vind het belangrijk dat iedereen zich welkom voelt. Voor degenen die niet van fysiek contact houden, hebben wij de bokszakstraining, dat is bootcamp en kickboksen ineen. En voor de kids vanaf zes jaar zijn er trainingen om kinderen te leren kickboksen en weerbaarder te maken.

2 reacties
Meer berichten


Shopbox