Logo biltschecourant.nl


Burgemeester Sjoerd Potters samen met De heer Grootel en zijn vrouw. FOTO: Els van Stratum
Burgemeester Sjoerd Potters samen met De heer Grootel en zijn vrouw. FOTO: Els van Stratum (Foto: Mitch Huisman)

Uitreiking Chapeaupenning aan Anton van Grootel

Burgemeester Potters reikte op 17 januari 2018 een chapeaupenning uit aan de heer A.J.M van Grootel.

Bilthoven - In het arbeidzame leven was de heer Anton van Grootel arts en chirurg. Hij studeerde in Leiden en ging naar de Verenigde Staten om daar verder te studeren. Ruim twee jaar later keerde hij terug naar Nederland. Van Grootel is onder andere arts geweest bij Defensie, Chef de Kliniek van het Westeinde Ziekenhuis in Den Haag en uiteindelijk chirurg in Ziekenhuis Berg en Bosch in Bilthoven en dat laatste, 27 jaar lang.


Chirurg

Als algemeen chirurg in het ziekenhuis van Berg en Bosch, waren er maar weinig inwoners die niet zelf patiënt waren of een familielid hadden die patiënt was. Hij deed dit met enorme overgave en betrokkenheid. Als zijn collega met vakantie was, betekende dit elke nacht dienst en de volgende dag weer gewoon op het werk verschijnen. Elke dag hield hij telefonisch spreekuur en mochten patiënten en familieleden bellen. Toen de vaatchirurg uit Utrecht niet wilde komen voor een 'hopeloze' zaak vond de heer van Grootel dat hij niet op mocht geven en is zelf urenlang gaan opereren. Dit bleek met succes, de patiënt heeft zijn been behouden. Het was dan ook zeer spijtig dat het ziekenhuis door wanbeleid failliet is gegaan. De heer Grootel heeft op zijn 65ste de laatste operatie uitgevoerd en kon niet eens meer nazorg doen. Toen hij 25 jaar in dienst was, werd daar niets aan gedaan. Vanwege het abrupte einde van het ziekenhuis is er geen bedankje, schouderklopje of compliment gegeven voor zijn jarenlange inzet voor de inwoners van Bilthoven. Dat hij zijn werk niet neer heeft kunnen leggen, blijkt wel uit de vele gevraagde en ongevraagde adviezen die hij geeft.

Vraagbaak

Inwoners en collega-chirurgen weten hem nog steeds te vinden als vraagbaak voor moeilijke medische chirurgische problemen. Door zijn ziekte is hij moeilijk te verstaan, maar ondanks dat voorziet hij in adequate adviezen.

Parkinson

De heer van Grootel is inmiddels 89 jaar en heeft Parkinson. Hij doet zelf regelmatig mee aan een onderzoek voor de wetenschap over Parkinson. Hij heeft daar zelf geen voordelen aan, maar hij blijft een dokter in hart en nieren en doet dit voor de nieuwe generatie Parkinsonpatiënten. Naast dit alles gaat hij, sinds zijn pensioen, regelmatig langs bij zieken, bij inwoners die weduwe/weduwnaar zijn geworden of nodigt hij hen bij hem thuis uit voor een borrel of diner.

FOTO: Els van Stratum

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox