Logo biltschecourant.nl


Martijn Schotanus en Erik de Vries met hun elektrische bakfiets: “Restaurants staan te popelen om onze oesterzwammen af te nemen”. FOTO: Aneo Koning
Martijn Schotanus en Erik de Vries met hun elektrische bakfiets: “Restaurants staan te popelen om onze oesterzwammen af te nemen”. FOTO: Aneo Koning (Foto: Aneo Koning)

Lokaal voedsel verdient een verhaal

Bij de Botanische Tuinen op De Uithof worden plantencollecties bijgehouden en bijzondere exotische gewassen gekweekt, zoals bananenbomen, koffieplanten en vele types bromelia's. En sinds kort groeien er ook …….oesterzwammen!

De onlangs afgestudeerde initiatiefnemers die hier achter zitten zijn Ilse, Martijn, Erik en Martha. Ze houden kantoor in een kas, midden tussen de tropische planten. Een leukere werkplek kun je je niet wensen. Erik de Vries: "Het virus begon eigenlijk bij Martijn toen hij hoorde over het kweken van oesterzwammen op koffiedik. Ook wij werden enthousiast. We hebben toen Fungi Factory opgericht en een cursus oesterzwammen telen gevolgd. Alleen al in de stad Utrecht wordt elk jaar tien miljoen kilo koffiedik weggegooid; dat levert een gigantische afvalberg op. Wij willen een deel van dit probleem oplossen door koffiedik een tweede leven te geven."

Fungi Factory heeft een elektrisch aangedreven bakfiets, waarmee ze koffiedik ophalen bij een aantal cafés en restaurants in Utrecht. Die nemen ze mee naar de Botanische Tuinen, waar ze beschikking hebben over een kantoor, een werkruimte en twee containers. In de werkruimte wordt het koffiedik gemengd met oesterzwam-cultuur en vervolgens in kleine balen opgehangen in een container. Wanneer het koffiedik na enige weken helemaal doorgroeid is door de oesterzwam-cultuur, wordt de temperatuur in de container een beetje verlaagd. Dan komt de groei van de oesterzwammen op gang. Als de paddestoelen een paar dagen later plukrijp zijn, worden ze geoogst en kunnen ze worden verkocht.

Erik: "Er zijn op dit moment acht Utrechtse restaurants die staan te popelen om onze oesterzwammen af te nemen. Maar we zijn nog in de startfase; we kunnen nu nog geen continue levering bieden. We hebben het mengproces inmiddels goed onder de knie en we zijn bezig met de klimaatbeheersing in de containers. De bedoeling is dat we hier vanaf dit jaar een inkomen uit gaan halen. Het is geen business waar je rijk van wordt, maar iedereen die je erover vertelt wordt enthousiast en dat is ons veel waard. Zo hebben we een positieve impact op onze omgeving. Onze droom is uiteindelijk een 'blue city', een groep van bedrijfjes die elkaars reststromen verwerkt en een voorbeeld is van een echt circulaire economie."

FOTO: Aneo Koning

Dit is het derde deel in een serie gesprekken van stichting Biltsheerlijk met koplopers in de regio op het gebied van duurzaam uiteten. In februari 2018 volgt een 'Voedselcafé'. Reacties? graag! Mail: info@biltsheerlijk.nl

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox