Logo biltschecourant.nl


Gert Smit is filiaalhouder PLUS en Biltsche Ondernemer van 2017.
Gert Smit is filiaalhouder PLUS en Biltsche Ondernemer van 2017. (Foto: Astrid van Walsem)

'Geen filiaalhouder maar ondernemer'

Gert Smit (54) groeiende op in Utrecht als middelste van een gezin met een broer en een zus. Op zijn 21e nam hij de kruidenierswinkel van zijn vader over. ‘Ik begon met een kassa en dat werden er steeds meer.’

door Astrid van Walsem

Bilthoven - In 2001 begon hij de PLUS als ‘winkel in de wijk’ met een oppervlakte van 700m2. Maar al gauw groeiden de ambities van Gert en werd de winkel in 2003 verbouwd en vergroot tot 1300m2. Meer vers in het assortiment en de entourage werd aangepakt om een optimale winkelbeleving te creëren voor de klanten. Op dit moment liggen er 21.000 verschillende artikelen in de schappen. ‘Ik geef de voorkeur aan het woord ondernemer in plaats van filiaalhouder. Ik voel mij echt een ondernemer.'

'Ik hecht veel waarde aan mijn vrijheid van eigen inbreng. De winkel valt onder de PLUS-formule maar ik heb veel zeggenschap over hoe ik de winkel leid en welke artikelen er verkocht worden. Ik heb de speelruimte om ook lokale producten in te kopen. Dat is belangrijk, want ik wil graag dat de winkel een verbinding vormt met zijn omgeving.

Wij maken gebruik van twintig lokale leveranciers. Zo halen wij bijvoorbeeld honing en de grillworst uit Maartensdijk, chocola bij een eenmanszaak uit Den Dolder, en het rundvlees is afkomstig van koeien die in Houten in de wei lopen.’

Drijfveer

‘Mijn grootste drijfveer als ondernemer is dat ik mijn eigen koers kan varen. Ik heb een sterke behoefte aan onafhankelijkheid en vrijheid. Daarnaast houd ik niet van half werk. Op mijn 45ste ben ik begonnen met hardlopen en op mijn 47ste liep ik de marathon.

Ik vind het lastig om in te schatten hoe andere mensen mij ervaren. Ik ben veel eisend naar mijzelf toe en ik denk ook voor mijn omgeving. Verder denk ik dat ik in eerste instantie niet toegankelijk over kom terwijl ik dat wel ben. Ik houd er niet van om op de voorgrond te treden of op mijzelf op de borst te kloppen.

Trots ben ik op wat ik samen met mijn medewerkers en gezin bereikt heb.’ 'Mijn vrouw en drie dochters zijn belangrijk voor mij. En ondanks dat ik zeven dagen per week werk, maak ik altijd tijd vrij voor mijn dochters om er als vader te zijn. Wij hebben een super band en ook zij zijn trots op het bedrijf. En zelfs nu zij 19, 24 en 28 jaar zijn, bellen zij mij nog af en toe voor advies.

Aandacht

Mijn vrouw heeft mij altijd gesteund. Zij heeft het mogelijk gemaakt dat ik zoveel kan werken. Tegenwoordig doet zij de administratie en helpt mij bij het invullen van de zachte kant van het leiden van het bedrijf. Zij zorgt ervoor dat ik ook tijdens drukke periodes persoonlijke aandacht aan mijn mensen blijf geven.’

‘Per week komen er 17.000 mensen hun boodschappen bij ons doen. Het draait om de klanten. In de kantine hangen de klanttevredenheidsonderzoeken, zodat de medewerkers ook weten hoe wij het doen en hoe wij gewaardeerd worden. Samen met de medewerkers willen wij onze klanten een fijne winkelbeleving geven.'

Ik plan meer manuren per medewerker in ten opzichte van concurrenten, zodat er tijd is om een extra stap voor de klanten te zetten. Het is dan ook echt een kroon op het werk dat ik door hen ben voorgedragen als Biltsche ondernemer van het jaar en dat ik deze prijs gewonnen heb. Die prijs is uiteraard ook de verdienste van alle medewerkers, want ik doet het zeker niet alleen. Deze award heeft ons allemaal een energieboost gegeven. ‘

3 reacties
Meer berichten