Logo biltschecourant.nl


De cursus Inclusiedans van het Kunstenhuis begon zaterdag 13 januari met negen deelnemers. Op moderne muziek deden zij oefeningen onder begeleiding van dansdocente Eva Uppenkamp. FOTO: Asta Diepen Stöpler
De cursus Inclusiedans van het Kunstenhuis begon zaterdag 13 januari met negen deelnemers. Op moderne muziek deden zij oefeningen onder begeleiding van dansdocente Eva Uppenkamp. FOTO: Asta Diepen Stöpler (Foto: Asta Diepen Stöpler)

Inclusiedansen zonder grenzen

Negen mannen en vrouwen dansen op sfeervolle muziek van Einaudi en vergelijkbare componisten. In vloeiende vormen gaan ze over de dansvloer met sierlijke bewegingen van armen en benen. Zij hebben er zichtbaar plezier in om op eigen, vrije wijze te bewegen. De eerste les van Inclusiedans in De Bilt is een feit. Danslerares Eva Uppenkamp ontving haar cursisten in de danszaal van cultureel centrum Het Lichtruim aan het Planetenplein.

door Asta Diepen Stöpler

DE BILT / ZEIST – Bij Het Kunstenhuis De Bilt – Zeist is sinds half januari de cursus Inclusiedans in het Lichtcentrum in De Bilt. "Deze dansvorm is nieuw in Nederland. De enige andere cursus is in Den Haag. Inclusiedanslessen zijn moderne danslessen voor mensen met en zonder beperking", vertelt danseres en danstherapeute Eva Uppenkamp enthousiast. In 2013 kwam zij in Frankrijk in aanraking met deze dansvorm, waarin mensen met of zonder beperking samen dansen. "Sinds een jaar ben ik bezig het in ons eigen land op te zetten."

Deuren gaan open
Het bijzondere is dat iedereen mee kan doen, vandaar de naam 'inclusie', aldus Eva Uppenkamp.

"Door de mix van dansers met en zonder beperking gaan nieuwe deuren open aan mogelijkheden. Het is heel interessant om te zien dat juist door samen te werken en open te staan voor de ander er hele mooie en interessante dansen ontstaan. We zoeken de mogelijkheden van de cursisten, prikkelen en dagen hen uit in een veilige omgeving. Met verschillende dansoefeningen maken ze kennis met moderne dans. Het uitgangspunt is wat er allemaal kan. We praten openhartig over de beperkingen, hoe voelt dit, kan dat wel? Een van de lessen behelst de techniek van dansen in een rolstoel: wat kan er en waar moet je op letten." Belangstellenden kunnen zich aanmelden voor een gratis proefles.

Poëtische ontmoeting

Door rekening te houden met de verschillende mogelijkheden van alle deelnemers, kan iedereen de les goed volgen en meedoen. "Het mooie is dat soms vermeende grenzen niet meer bestaan en dat geeft zo'n heerlijk gevoel van ruimte. Een poëtische ontmoeting in dans van mens tot mens. Naast het ontdekken van dans staat tijdens de lessen namelijk vooral dansplezier centraal. Iedereen is welkom, met en zonder beperking", besluit Uppenkamp.
Inclusiedansen op zaterdagmiddag van 15.00 – 16.30 uur, in Het Lichtruim, Planetenplein 2b De Bilt. Bij voldoende interesse wordt een groep in Zeist opgezet.
Instromen is op elk moment mogelijk. Gratis proefles. Kosten 80 euro per 10 lessen.
Informatie en aanmelden via aweninspiration@gmail.com.

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox