Logo biltschecourant.nl


Martin van Veelen
Martin van Veelen (Foto: Jan Ruijne)

Welkom

Vorige week was ik bij de opening van het nieuwe kantoor van Vluchtelingenwerk De Bilt in Het Lichtruim. Ik verwachtte daar een groepje mensen die het doorknippen van een lintje door een wethouder zouden aanschouwen. Dat pakte heel anders uit.

Een karrenvracht aan vrijwilligers en een evenzo grote groep dankbare vluchtelingen verzamelden zich op de tweede verdieping van de bibliotheek waar Wethouder Brommersma na een mooie speech de openingshandeling verrichtte. Daarna trok de hele stoet naar beneden en in de hal van Wereldwijs stond een enorm buffet klaar dat verzorgd was door bijna alle aanwezigen. Vanaf de tribunetrap luisterde ik naar nog een speech en keek ik met een heel goed gevoel naar deze grote groep mensen; wat een goede sfeer!

Het overgrote deel van de vluchtelingen in onze gemeente is de afgelopen jaren ontsnapt uit de ellende in Syrië. Met de volwassenen zijn ook ongeveer 45 kinderen in de basisschoolleeftijd meegekomen. Deze kinderen worden in eerst instantie bijna allemaal opgevangen in de Taalklas van Delta in WVT. Daar wordt per kind bekeken naar welke basisschool in onze gemeente het kan en mede door de medewerking van al die Biltse leerkrachten en leerlingen voelen deze kinderen zich op alle scholen welkom! In die Taalklas zijn ze overigens ook al gelijk gewend aan de meest ideale schooltijden die je kunt bedenken: iedere dag van half negen tot twee uur. En daarna iedere dag volop de tijd om lekker buiten te spelen of naar muziekles, zwemles, sporten e.d. te gaan.

Of er nog veel meer vluchtelingen uit Syrië komen en of al die Syrische vluchtelingen in Nederland blijven? Een glazen bol heb ik niet, maar het lijkt erop dat Syrië misschien weer het mooie land van weleer wordt. Ik heb van heel wat Syriërs foto's gezien van hun voormalige huis in Raqqa, Aleppo of Homs. Ga er maar van uit dat zij mooier woonden dan wij meestal denken en dat zij echt niet voor de lol naar Nederland zijn gekomen om in een flatje te wonen. Maar wel veilig en met heel veel aardige mensen om hen heen; zeker hier in onze gemeente!. Het warme welkom zullen zij zich altijd herinneren!

2 reacties
Meer berichten


Shopbox