Logo biltschecourant.nl


Al tien jaar leuke uitjes voor ouderen dankzij UITbureau

Al tien jaar lang organiseert het UITbureau voor Ouderen, onderdeel van De Bilthuysen, een keur aan volledig verzorgde arrangementen, zoals uitstapjes, vakanties, voorstellingen en lunches en diners op locatie.

Bilthoven - En met succes! Want hoe heerlijk is het om thuis opgehaald te worden, een leuke dag of avond te beleven, anderen te ontmoeten en weer netjes thuisgebracht te worden. Arjan Walraven, coördinator UITbureau voor Ouderen, vertelt: "Ik werd in 2007 door De Bilthuysen gevraagd dit project bij wijze van proef te starten. Het organiseren van verzorgde arrangementen voor ouderen had uiteraard tot doel hen een mooie dag of avond te bezorgen, maar veel belangrijker nog, ervoor te zorgen dat men elkaar kon ontmoeten. De belangstelling was groot. In januari 2008 zijn we officieel gestart." En na 10 jaar is het succes onverminderd. Inmiddels geven zo'n 400 ouderen zich regelmatig op voor arrangementen. "Het is ontzettend leuk om te zien dat wanneer iemand eenmaal heeft deelgenomen aan een arrangement enthousiast is en blijft terugkomen", zegt Arjan. "Zo zijn er deelnemers die al vanaf het begin meegaan, maar ook zijn er bijzondere vriendschappen ontstaan tussen mensen die elkaar tijdens een arrangement hebben ontmoet." Nel Kooy (82) en Riet de Hoogh (77) zijn daar een voorbeeld van. De dames kijken altijd met smart uit naar het nieuwe programmaboekje.

"Ik ging wel eens samen met een vriendin naar een arrangement, maar toen overleed zij", begint Riet, "ik heb toen even getwijfeld of ik nog moest blijven gaan, maar ja, ik had geen zin om alleen thuis te zitten." "Voor mij geldt hetzelfde", vult Nel aan, "ik ging ook samen met een vriendin, die toen weg viel. Mijn man was ook overleden. Ik wilde toen eigenlijk niet meer. Maar mijn 6 zonen zeiden allemaal: 'kom op, mam, je gaat gewoon!'. Dat heb ik toen gedaan." Riet en Nel zagen elkaar regelmatig tijdens arrangementen, dus kenden elkaar oppervlakkig, maar 'de vonk' sloeg pas over tijdens een uitstapje naar Landgoed De Wilmersberg in De Lutte. "We hebben toen de hele avond zitten kletsen", vertellen ze giebelend, "we hebben zo'n lol gehad! Het klikte gewoon tussen ons." De dames ontdekten dat ze vele interesses deelden én hetzelfde gevoel voor humor. "Ja, wij zijn dan misschien wat ouder, maar we houden nog steeds van een lolletje", lacht Nel. "We hebben nog pit genoeg. Inmiddels hebben we een leuk clubje mensen om ons heen en er wordt heel wat afgelachen!"

De dames kijken altijd met smart uit naar het nieuwe programmaboekje van het UITbureau voor Ouderen. Riet: "Als die er is, spreken we gauw met elkaar af. Samen gaan we het hele programma langs en geven ons op voor alles wat ons leuk lijkt. Gaat onverhoopt een uitje niet door? Dan spreken we alsnog af, en gaan we samen gezellig een hapje eten." Het moge duidelijk zijn dat deze dames, ondanks hun respectabele leeftijd nog bruisen van de energie. Waarom maken zij gebruik van de arrangementen? "Ik vind het niet fijn om 's avonds alleen over straat te gaan", zegt Riet, ik voel me dan niet veilig. Nu word ik opgehaald en thuisgebracht, dat is ideaal." Nel beaamt dat en voegt er aan toe: "en met zijn allen is het veel gezelliger!"

Vrijwilligers zijn onmisbaar
Henriëtte Winkel is al enige jaren als vrijwilliger actief betrokken bij het UITbureau voor Ouderen. "Ik ga regelmatig mee als gastvrouw en ontvang de deelnemers, zorg dat het ze aan niets ontbreekt, help ze naar hun plaats en maak een gezellig praatje. Ik vind het heerlijk om te doen en het doet me goed wanneer ik zie dat men geniet van een gezellig uitstapje. En ik kan er zelf van meegenieten!" Vrijwilligers die gastheer of –vrouw zijn of de bus rijden die de deelnemers haalt en brengt, zijn onmisbaar om iedereen een mooie ervaring te bezorgen.

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox