Daphne Lammers overhandigt de Helden Award aan leerlingen van de Werkplaats Kindergemeenschap in Bilthoven. Marijn Backer, Megan van Barneveld, Britt Christ-mas, Ella Bouman en Fije de Mondry. FOTO: Els van Stratum
Daphne Lammers overhandigt de Helden Award aan leerlingen van de Werkplaats Kindergemeenschap in Bilthoven. Marijn Backer, Megan van Barneveld, Britt Christ-mas, Ella Bouman en Fije de Mondry. FOTO: Els van Stratum (Foto: Els van Stratum)

Dertig jaar Helen Dowling Instituut

Het Helen Dowling Instituut in Bilthoven vierde afgelopen vrijdag haar 30 jarig bestaan. Samen met collega's, vrijwilligers en relaties en onder leiding van presentatrice Daphne Lammers, werd het jubileum gevierd in het pand aan de Prof. Bronckhorstlaan in Bilthoven.

door Els van Stratum

Bilthoven - Bijzonder moment was de uitreiking van de eerste 'Helden Award' aan leerlingen van De Werkplaats in Bilthoven. Jaren lang zetten zij zich in door het organiseren van acties voor het HDI. Megan van Barneveld, leerling van de Werkplaats: "We hebben bijvoorbeeld rozen, wafels en brownies verkocht in de kantine op school. Een speciaal diner georganiseerd voor ouders van leerlingen en een sponsorloop". Ook werden speciale 'Spaarpotten' uitgedeeld, met de bedoeling dat deze maandelijks van plek veranderen om donaties te verzamelen voor het HDI. Het jubileum jaar staat in het teken van 'Helden', mensen die zich inspannen voor het HDI. Vanaf afgelopen vrijdag is er daarom een speciale website online gegaan waarop alle helden worden benoemd, Inmiddels is het HDI 5 jaar gevestigd in Bilthoven, is er een tweede vestiging in Arnhem en is er een dependance in Utrecht en Nijmegen van waaruit zorg wordt verleend.

Renate Koers, Manager Communicatie en Fondsenwerving: "Het is ons doel om uiteindelijk een landelijke dekking te krijgen. Bijzondere momenten zijn er veel binnen mijn werk, het persoonlijke verhaal van cliënten, de vraagstukken waar ze mee komen, de impact van de ziekte kanker en hoe het levens kan ontwrichten. Het mooiste is hoe de cliënten uiteindelijk weer grip op hun leven krijgen. Mensen veranderen na de diagnose kanker. Ze moeten zichzelf opnieuw uitvinden, leren omgaan met angsten en vermoeidheid".

Hanneke Haanraadts, directeur: "Ik werk met een hecht team dat zijn hart en ziel in het werk legt. Ieder jaar wordt er samen met alle therapeuten en staf een bijeenkomst gehouden. We herdenken dan alle cliënten die ons dat jaar niet vrijwillig hebben verlaten. We noemen om beurt de naam en steken dan een kaarsje aan. Er er wordt over de cliënt wat verteld. Na afloop drinken we samen een glas wijn. We doen dit als een stuk verwerking binnen ons team. Deze bijeenkomst heeft veel indruk op mij gemaakt".


Het HDI werd in 1988 opgericht door prof. dr. Marco de Vries. Hij ontmoette Helen Dowling, een Russische violiste/muziekpedagoge slechts 1 maal, 3 weken voor zij stierf aan de gevolgen van longkanker. Hij was onder de indruk van haar persoonlijkheid en hoe zij haar ziekte met grote moed en wijsheid droeg en vernoemde de stichting naar haar. In eerste instantie hield de stichting zich voornamelijk bezig met onderzoek naar psychosociale zorg bij kankerpatiënten. Deze werd uitgebreid met psycho-oncologische zorg. Het instituut biedt zorg voor mensen met kanker en hun naasten. Er wordt wetenschappelijk onderzoek verricht om de eigen zorg te verbeteren en scholing aan professionals in de oncologie.

Meer berichten