Foto: Margreet van Eijk

Kinderen een stuk brandwijzer maken

Als er brand ontstaat, wat moet je dan doen? Kinderen van groep 4 van basisscholen in de provincie Utrecht kunnen dat van echte brandweermannen en –vrouwen leren.

Regio - Met de lessen wil de brandweer zorgen dat er minder branden uitbreken. Kinderen krijgen les met de brandweerschatkist. Zij leren spelenderwijs hoe belangrijk het is voorbereid te zijn op brand. brandweeropschool.nl

Ze leren bijvoorbeeld dat het goed is om van tevoren een vluchtplan te maken, omdat je bij een echte brand door de rook niets ziet. Door de les kunnen ze ook hun ouders vertellen over de belangrijkste brandoorzaken in huis. Weten hun ouders wel dat je na elke droogbeurt het filter van de droger moet schoonmaken, omdat het stof samen met de hete lucht voor brand kan zorgen? Veel branden zijn makkelijk te voorkomen. Het risico op slachtoffers bij branden kan weer worden beperkt door bijvoorbeeld rookmelders op te hangen.

Investeren aan de voorkant

Meer investeren in het voorkomen van brand: dat is de koers die de Nederlandse brandweer is ingeslagen. De jeugd is daarbij de toekomst. Onderzoek heeft aangetoond dat voorlichting aan jonge kinderen effect heeft op het verhogen van het veiligheidsbewustzijn. De Veiligheidsregio Utrecht (VRU) heeft de brandweermensen speciaal getraind om deze lessen te geven.

Meer informatie

Meer informatie kunt u lezen op www.vrubrandweer.nl/jeugd/brandveiligheidsles en http://

Veiligheidsregio Utrecht (VRU)

De VRU is een samenwerkingsverband van de 26 Utrechtse gemeenten. De VRU coördineert de veiligheid van alle inwoners in de provincie Utrecht.
Bijschrift: Vorig schooljaar heeft de brandweer van de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) op meer dan de helft van alle scholen in de provincie Utrecht aan bijna 12.000 kinderen in groep 4 voorlichting gegeven.

Vorig schooljaar heeft de brandweer van de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) op meer dan de helft van alle scholen in de provincie Utrecht aan bijna 12.000 kinderen in groep 4 voorlichting gegeven. Foto:

Meer berichten