Ambassadeurs Potters (l) en Van Zanen. Foto: Jan van Stipriaan Luïscius
Ambassadeurs Potters (l) en Van Zanen. Foto: Jan van Stipriaan Luïscius (Foto: Jan van Stipriaan Luïscius)

Stichting 'Met je hart' fleurt leven van Utrechtse ouderen op

Hij maakte het bedrag vol trots bekend, burgemeester Jan van Zanen: 28.883,10 euro. Een bedrag dat volledig gaat naar de Stichting met je hart, die zich inzet voor kwetsbare (eenzame) ouderen in Utrecht en De Bilt. De stichting draait vrijwel alleen maar op zeer actieve vrijwilligers die voor 'waardevolle ontmoetingen zorgen'.

Door Jan van Stipriaan Luïscius

UTRECHT - Restaurant Danel, gesitueerd in het gebouw van Tivoli/Vredenburg, vormde maandagmorgen het decor van de speciale bijeenkomst die de stichting had georganiseerd. Enige tientallen oudere dames - mannen waren op de vingers van één hand te tellen - werden betrokken bij de feestelijkheden, in aanwezigheid van Van Zanen en burgemeester Sjoerd Potters, beide ambassadeur van de stichting.

Jan van Zanen maakt zich al jaren hard voor de stichting. "Jullie hebben veel gedaan in het leven en zijn nog altijd actief. Maar alleen is maar alleen, dat kan het lot soms zijn. De Stichting met je hart is klein maar staat toch heel dichtbij. Het is mooi tegen eenzaamheid", aldus de burgemeester. Potters sprak uit eigen ervaring: "Mijn vader is onlangs overleden. Voor mijn moeder verandert er écht iets. Het is mooi dat gelijkgestemden worden opgevangen. Leuke dingen doen, midden in het leven blijven staan." Er zijn een kleine 200 ouderen aan de stichting verbonden.

Het bedrag van ruim 28 mille is in november en december afgelopen jaar bijeengebracht door de gasten van de 20 restaurants, die zich aan de stichting hebben gelieerd. Deze gasten konden een vrijwillige donatie van één euro per tafelrekening geven, tijdens de campagne 'Eet met je hart'. Dat gebeurde gul.

In de aangesloten restaurants in Utrecht en De Bilt kunnen de ouderen - met een geringe eigen bijdrage - samen eten en met elkaar kletsen aan stamtafels. "De stichting laat ouderen die zich eenzaam voelen, weer genieten. Van mooie momenten en nieuwe vriendschappen", aldus een woordvoerster. Jo Bol (90), is het daar mee eens. Zij is al enkele jaren aan 'de club' verbonden. "Ik vind het elke keer weer een feestje", zegt ze nippend aan een alcoholvrije cocktail.

De stichting krijgt de hulp van - náást 25 vrijwilligers en restaurants - scholen en bedrijven. Zo rijdt taxicentrale UTC de ouderen gratis heen en weer. Enkele taxichauffeurs gaven maandag ook acte de presence. Vrijwilligster Marjolein Bazen: "Wij doen het allemaal uit ons hart."

De Stichting met je hart - een landelijke organisatie - is in 2013 opgericht door de Utrechtse Babs van Geel. Zij kreeg maandagmorgen van Jan van Zanen een Gouden Dommetje uitgereikt, als aanmoedigingsprijs.

Kijk voor meer informatie op de website www.metjehart.nl

Meer berichten