Biltsheerlijk zet zich lokaal in voor een gezond, duurzaam en milieuvriendelijk voedselsysteem. Bas Cloo van Dutch Cuisine bezig met zijn presentatie tijdens voedselcafe 'van BOER tot restaurantBORD'
Biltsheerlijk zet zich lokaal in voor een gezond, duurzaam en milieuvriendelijk voedselsysteem. Bas Cloo van Dutch Cuisine bezig met zijn presentatie tijdens voedselcafe 'van BOER tot restaurantBORD' (Foto: Hans Lebbe)

Duurzaam en lokaal eten

door Els van Stratem

Voor de tweede keer organiseerde de Stichting Biltsheerlijk afgelopen maandag het Voedselcafé met dit jaar als thema 'van BOER tot restaurantBORD'.

De Bilt - In de oude stal van boerderij den Eijck op landgoed Vollenhoven kwamen restauranteigenaren, producenten en leden van maatschappelijke organisaties uit onze gemeente bij elkaar. Het doel van de bijeenkomst was om met elkaar in gesprek te gaan over hoe er meer milieuvriendelijk en lokaal voedsel op de menukaarten komt. Wethouder Anne Brommersma was aanwezig en opende het Voedselcafé.

De lokatie van het Voedselcafé sloot prima aan bij het gedachtengoed van de bijeenkomst. De oude monumentale stal van Landgoed Vollenhoven is in 2015 geheel gerenoveerd. Bij de verbouwing is bewust gekozen voor duurzaamheid. Zo zorgt de haard voor de vloerverwarming, de zonnepanelen op het dak voor de elektriciteit en het opgevangen regenwater van de daken voor de (moes)tuin.

Tijdens de bijeenkomst gaf Bas Cloo van Dutch Cuisine een presentatie over hoe we duurzaam, lekker en gezond eten gemakkelijker en aantrekkelijker kunnen maken. Bas: "In keukens van bijvoorbeeld grote zorginstellingen worden dagelijks duizenden maaltijden bereid. Het is makkelijk om dan kant en klare pakken te gebruiken. Daar willen we zoveel mogelijk van af. Er zijn inmiddels al een aantal grote instellingen die over zijn gegaan op het gebruik van verse (streek en seizoens) producten. Ook de hoeveelheid dat er aan voedsel wordt weggegooid wordt hierdoor minder. Uiteindelijk beter voor onze economie en voor de planeet".

De aanwezigen werden opgedeeld in groepen en gingen met elkaar in gesprek over nieuwe ideeën en hoe de voorgestelde doelen te bereiken. Tussen de gesprekken door werd er een heerlijk menu geserveerd, gemaakt door Marjan Allewelt met duurzame en lokale producten. www.biltsheerlijk.nl

Meer berichten