Zijn mannen nodig?

Door Evelien Ribbens 

Mannen. Wij vrouwen kunnen inmiddels eigenlijk best zonder ze. Mannen zijn niet meer nodig om ons te onderhouden, we verdienen zelf de kost. Sinds 10 juli 1919 bestaat het vrouwenkiesrecht in Nederland, dus ook voor het kiezen van volksvertegenwoordigers hebben we mannen niet meer nodig. Meiden doen het geweldig op de hogescholen en universiteiten, beter dan jongens, schijnt. Dus nog even en wij vrouwen zitten overal in de topfuncties.

Maar ach, het kan ook gezellig en handig zijn om de mannen er toch een beetje bij te houden. Zo vind ik het zelf erg prettig om met mijn lief, een man, te wonen. Zeker omdat we de taken goed verdeeld hebben. Hij is beter met wasmachine en droger, terwijl ik weer redelijk handig ben met boormachine en schuurapparaat. Bovendien is het een gezellige, lieve en slimme man.

In werksituaties heb ik altijd gemerkt dat teams die gemengd zijn, vrouwen en mannen, prettiger functioneren. In het werk, waar ik me begeef, zijn mannen vaak sterk in de minderheid en dan merk ik dat in teams met uitsluitend vrouwen vaak meer gedoe is. Gekissebis en gehannes, gevoelens van onzekerheid. Zet er een man tussen en vaak is het over. Dank hiervoor, mannen.

"Zonder bassen en tenoren geen gemengde koren"

Maar, en dat is de reden van het onderwerp van deze column, mannen zijn op één plek absoluut onmisbaar. En dat is in een gemengd koor. Zonder bassen en tenoren geen gemengde koren.

Ik zing zelf in de Koninklijke Oratorium Vereniging Utrecht. Een erg leuk koor. We hebben net een concert gehad waar we het requiem van Cherubini zongen en liederen van onder anderen Brahms. Maar ook hebben we bijvoorbeeld de Petite Messe Solennelle gezongen van Rossini. Prachtig stuk. Op dit moment studeren we het oratorium Judas Maccabaeus in van Händel. Voor ons jubileumconcert op 10 november 2018. We bestaan dan exact 165 jaar.

We hebben goede bassen en tenoren, maar door omstandigheden zijn het er wat weinig. Dus bij deze een oproep: mannen uit gemeente De Bilt, laat u horen. U kunt vast zingen. Ook projectzangers zijn welkom. Zie www.kovutrecht.nl.

Zelf zou ik best graag bas zingen. Maar ja, dat lukt me niet, want ik ben een vrouw en sopraan.

Tot snel heren, op donderdagavond in het muziekhuis Lombok in het nabije Utrecht.

Meer berichten