Leerlingen van basisschool de Nijepoort uit Groenekan tijdens het Streetwise project van de ANWB. FOTO: Els van Stratum
Leerlingen van basisschool de Nijepoort uit Groenekan tijdens het Streetwise project van de ANWB. FOTO: Els van Stratum

Streetwise bij Nijepoort Groenekan

Door Els van Stratum

Leerlingen van basisschool de Nijepoort in Groenekan hebben afgelopen donderdag een bijzondere lesochtend gehad die helemaal in het teken stond van veilig deelnemen aan het verkeer. Leerlingen kregen per groep les van instructeurs van de ANWB in de gymzaal, op de Versteeglaan en op het schoolplein.

Groenekan – Truus Wijers, instructrice bij de ANWB ging met de leerlingen uit groep 1 en 2 aan de slag in het schoolgebouw zelf. Truus: "Ik leer de kinderen geluiden in het verkeer te herkennen, denk aan de pieptoon van een achteruit rijdende vrachtwagen. Ik laat ze oefenen met oversteken op een zebrapad en laat ze zien hoe belangrijk het is om een autogordel en autostoeltje te gebruiken. Hier is de 'klik' van het vastzetten van de gordel die ze horen heel belangrijk". Met een pop op haar schoot werd het een leuke voorstelling voor de kinderen.

Middels een vloerkleed met daarop een straat met zeebrapad liet ze de kinderen om de beurt oefenen met oversteken. Met kleine stuurwieltjes mochten de kinderen over het kleed lopen als auto, vrachtwagen of motor. Het thema 'Toet Toet' staat voor geluiden herkennen in het verkeer en goed kijken bij het oversteken.

Groep 3 en 4 zijn die ochtend bezig geweest met hoe ze zelf hun veiligheid in het verkeer kunnen vergroten. 'Blik en klink' staat voor veilig oversteken en de noodzaak van het dragen van de autogordel.

De leerlingen uit groep 5 en 6 reden met een lesauto van de ANWB mee over een parcours op de Versteeglaan. Aan de kant van de bijrijdersstoel was een tweede rempedaal aanwezig waar ze zelf mee konden remmen om zo het effect van de autogordel en een autostoeltje te ervaren. Ook het leren inschatten wat de remweg is van een auto. Het thema voor deze groep was 'Hallo auto'.

Omdat ze bijna naar het voortgezet onderwijs gaan stond voor groep 7 en 8 de fietsbeheersing centraal in het thema 'trapvaardig'. Onder andere voorrang verlenen in verschillende situaties en rekening houden met andere weggebruikers kwamen aan bod.

Buiten op het schoolplein was een parcours uitgezet die de kinderen op een elektrische step konden afleggen.

Na afloop kreeg iedere leerling een certificaat uitgereikt.

De ANWB heeft sinds 2006 een speciaal lesprogramma 'Streetwise' om kinderen in het basisonderwijs vertrouwder te maken met het hedendaagse verkeer.

Meer berichten