Foto: Els van Stratum

Geen schaatspret Biltsche Meertje

De Bilt - Ondanks de vorst van de afgelopen dagen is het Biltsche Meertje nog niet geschikt om als ijsbaan te gebruiken. Een deel is dichtgevroren, het andere deel blijft open water. Paul van Haren en Nico Borreman controleren deze week dagelijks de ijsdikte op het Biltsche Meertje. Paul (voorzitter van de Ijsclub het Biltsche Meertje): "Onbegrijpelijk, na zoveel nachten vorst zou de ijsdikte nu goed moeten zijn. Ik denk dat het door de wind van de afgelopen dagen komt". Vervolg pag 3

door Els van Stratum

Nico (bestuurslid van IJBM): "De ijsdikte moet minimaal 10 centimeter zijn. Het klimaat wordt milder waardoor we niet meer iedere winter op de natuurijsbaan kunnen schaatsen. Deze winter is daar een goed voorbeeld van. Omdat de kosten van beheer gewoon doorlopen gaan we de organisatie en financiering van de natuurijsbaan Het Biltsche Meertje drastisch omgooien. We willen het nu bestaande abonnementensysteem opheffen en sponsoren en donateurs gaan werven".

Aan de rand van het Utrechts Landschapscomplex Beerschoten, Houdringe, Panbos ligt, verscholen in het bos, maar vlak langs de Soestdijkseweg, de officieel bij het KNSB aangesloten natuurijsbaan 't Bilsche Meertje. Tijdens strenge winters heeft IJBM hier haar hoofdkwartier. In 2014 bestond de Ijsclub 90 jaar. Generaties inwoners van onze gemeente en omstreken zetten hier hun eerste schreden op het ijs. Als de vorst meewerkt binden jong en oud de schaatsen onder om op deze idyllische plek klassiek Hollands ijsplezier te beleven. Het IJBM zorgt voor een geveegde baan, muziek en kok en zopie en is gastheer tijdens openstelling.

Ondanks dat het niet voldoende vriest moet het IJBM allerlei werkzaamheden uitvoeren om de baan open te kunnen stellen en lopen de kosten hiervoor door voor als het wel wintert. Paul: "we willen dit blijven doen om het Biltsche Meertje te behouden. In 2012 was de laatste keer dat er geschaatst werd op het meertje. We houden de hoop erin".

Voor meer informatie over de IJBM en over sponsoring en donateurschap kun je kijken op www.ijbm.nl

Meer berichten