Foto: Marie-Louise Geurtsen

Verkiezingen komen eraan

Column door Edwin Plug

Allereerst wil ik iedereen bedanken die bij de verkiezing "Maartensdijker van het Jaar 2018" gestemd heeft. Ik stond perplex toen ik hoorde dat ik deze verkiezing gewonnen had. Het is een enorme eer en ik zal de titel vol trots dragen. Voor mij is het een bevestiging dat mijn inzet voor Maartensdijk gewaardeerd wordt. Ik zal dit ook zeker blijven doen! De volgende verkiezingen staan over 2 weken voor de deur. Dan gaan we naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. Bij mij leven deze nog niet echt, ondanks dat ik weet hoe belangrijk ze zijn. We kiezen immers degenen die het beleid van de gemeente de komende 4 jaar bepalen.

Mij wordt regelmatig gevraagd of ik zelf niet de in politiek wil. Mijn antwoord is "nee", mede vanwege mijn rol als voorzitter van Vierstee 2.0. Vierstee 2.0 is er voor iedereen en is politiek neutraal. Het zou daarom niet goed zijn als ik me als voorzitter verbind aan een bepaalde politieke stroming.

Ook bereikt mij regelmatig de vraag: "Op wie vind jij "als Biltse Politiek kenner" dat ik moet stemmen?" Hierop is mijn antwoord; Het maakt mij niet uit op welke partij iemand stemt, zolang je maar weloverwogen wel naar de stembus gaat. Iedereen kan zijn of haar keuze best goed zelf bepalen met oa https://debilt.kieskompas.nl en het lezen van de diverse partijprogramma's op het internet.

En als ik al een advies geef, zeg ik: kies binnen de partij van uw keuze een kandidaat uit uw eigen woonplaats. Stem niet automatisch op de nummer 1 van een partij. Daarnaast zeg ik dan altijd: bekijk de programma's vooral op de punten die voor uw directe woonomgeving van belang zijn en kijk dan kritisch welke partij deze punten het beste zal gaan behartigen!

Een gemeenteraad moet wat mij betreft namelijk een goede en representatieve afspiegeling zijn van vertegenwoordigers uit alle kernen van een gemeente en niet "gedomineerd" worden door gemeenteraadsleden vanuit slechts een deel van die gemeente. Ook moet een gemeenteraad opkomen voor de belangen van elke kern en mag de focus nooit alleen maar op de grote kernen gelegd worden.

Er zijn 11 lijsten met in totaal 217 kandidaten. De kandidaten uitgesplitst naar woonplaatsen ziet er als volgt uit:

De Bilt: 39

Bilthoven: 119

Maartensdijk: 29

Hollandsche Rading: 14

Westbroek: 5

Groenekan: 9

Gouda: 1

Er zijn dus voldoende kandidaten vanuit elke kern om een gezonde afspiegeling van die kernen in de gemeenteraad te krijgen, samen bepalen we dat op 21 maart.

Meer berichten