Cocky Wildschut is miniatuur-schilderes.  Ze maakt en beschildert porselein, maar dan op schaal 1:12. FOTO: Mel Boas
Cocky Wildschut is miniatuur-schilderes. Ze maakt en beschildert porselein, maar dan op schaal 1:12. FOTO: Mel Boas

Betoverende porceleinen miniaturen

Het huis van Cocky en Rien Wildschut uit Maartensdijk is net een museum, maar dan met hele kleine vitrines. Cocky Wildschut is namelijk vakminiaturist. Ze maakt en beschildert porselein, maar dan op schaal 1:12. Dat wil zeggen dat een dinerbord een doorsnee heeft van slechts twee centimeter. De vitrines aan de muur hebben dan ook niet eens de omvang van een kleine schoenendoos. De inhoud is fascinerend.

Maartensdijk - Ze zijn nog aan het bijkomen van een internationale beurs in Arnhem, waar de top van alle miniaturisten hun werk hebben getoond. „Je wordt wat ouder. Dan gaat het allemaal niet meer helemaal vanzelfsprekend", vertelt Cocky Wildschut in haar lichte atelier achter het huis. „Inpakken, opbouwen, twee dagen beurs, afbreken, weer inpakken en thuis alles uitpakken. Dat is best pittig."

Wildschut opereert in de eredivisie van de miniaturisten. Haar porselein gaat de hele wereld over. Het wordt in poppenhuizen gebruikt, maar ook in kleine vitrines tentoongesteld. Borden, vazen, kopjes, kannen. Ze maakt het allemaal in eigen huis. Uiteraard van porselein dat flinterdun is.

De vraag wanneer ze met deze hobby en uiteindelijk haar werk is begonnen, heeft ze al vaak beantwoord. Maar na de ruim dertig jaar dat ze als miniaturist actief is, vertelt ze over haar passie alsof ze er nog maar net mee heeft kennisgemaakt.

Het begon in 1985 toen de kinderen uit huis gingen. Ze zocht samen met haar man Rien naar een hobby. De gedachte voor het bouwen van een poppenhuis kwam op. Toen stuitten ze al snel op een probleem: er was op dat gebied nauwelijks iets te koop. Het echtpaar maakte van de nood een deugd en ging zelf aan de slag. Rien ging met hout. Hij bouwde het poppenhuis en het hele interieur. Van zijn hand is ook het trappenhuis, dat hij maakte van het hout van het bed van Cocky's grootouders. In een van de kamers in het poppenhuis hangen schilderijen van de kleinkinderen van het echtpaar.

Maar de grootste schat staat in de kasten in het poppenhuis: het porselein van de hand van Cocky. Aanvankelijk beschilderde ze grote borden en tegels. Ze kopieerde beroemde taferelen en oud Delfts blauw. De borden waarop ze schilderde werden vervolgens steeds kleiner en dunner. Na jaren van experimenteren met verschillende soorten klei heeft ze nu eindelijk het juiste materiaal gevonden om flinterdun porselein te maken. Als Cocky wat voorbeelden laat zien, valt op dat het porselein zelfs craquelé heeft. Maar pas als je er met de neus bovenop zit. Éen van de vitrines in de woonkamer is een heuse porseleinwinkel. Uiteraard alleen met porselein van de hand van Cocky. Een beetje verstopt in een hoekje van de porseleinwinkel hangt een bijzonder bord: een geboortebord gemaakt door Cocky. Zij maakte het voor een poppenhuis ter gelegenheid van de geboorte van prinses Amalia. Toen nog kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima gaven hier de opdracht voor. In het poppenhuis hangt het geboortebord van Amalia en dat werd ook als zodanig herkend door Máxima, hoe klein het ook was. En dat is voor Cocky een enorm compliment.

Meer berichten