Ada (78 jaar) geniet van de uitstapjes naar een echt restaurant.  De middagjes uit met EET met je hart zijn dan ook echt een cadeautje voor Ada. FOTO: Julie Houben
Ada (78 jaar) geniet van de uitstapjes naar een echt restaurant. De middagjes uit met EET met je hart zijn dan ook echt een cadeautje voor Ada. FOTO: Julie Houben

Helemaal eruit met EET met je hart

Ada is net terug van een uitgebreide lunch bij restaurant Amis in De Bilt. Netjes opgehaald en thuisgebracht door één van de vaste dames van EET met je hart. Kosten voor Ada: niets. Ze kijkt al weer uit naar de volgende keer.

"Ik geniet echt van deze uitstapjes", vertelt Ada (78). "We zijn met een vaste groep van zo'n 15 ouderen. Allemaal mensen zonder partner, of met een zorgbehoevende partner net als ik. Het voelt inmiddels heel vertrouwd." Ada's man heeft Alzheimer en woont nu vier jaar in een verzorgingstehuis in Driebergen. Ze mist haar maatje. "Ik bezocht hem drie keer per week. Maar sinds ik medicatie slik waarbij ik niet mag autorijden, gaat dat niet meer.

Eens per week ga ik met mijn dochter bij hem op bezoek en dan doen we ook meteen de wekelijkse boodschappen. Verder ben ik veel alleen thuis. Ik moet voor bijna alles wat ik wil ondernemen hulp vragen. Dat is niet altijd fijn om te doen."

Magnetronmaaltijd

Met lichte weemoed kijkt ze terug op haar bloeiende sociale en culinaire leven. "Mijn man was een fanatieke hobby-kok. Daarnaast maakten we samen wijn en aten we regelmatig met onze wijnclub." Een groot contrast met haar huidige bestaan. Eten doet ze meestal alleen. Een magnetronmaaltijd en een glaasje alcoholvrije wijn. Af en toe eet ze bij haar buurvrouw of dochter of gaat ze op stap met de mensen van de wijnclub. Maar soms zijn de dagen lang. De middagjes uit met EET met je hart zijn dan ook echt een cadeautje voor Ada.

Voor kwetsbare ouderen door restaurantbezoekers

EET met je hart is een landelijke formule, waarbij lokale restaurants 6 weken lang een vrijwillige bijdrage van 1 euro aan gasten vragen. Daarmee bekostigen zij de etentjes van ouderen die nauwelijks meer een sociaal netwerk hebben. Meer weten, vrijwilliger worden of als oudere deelnemen? Kijk op de website.

www.metjehart.nl/eet-met-je-hart/

Meer berichten