Martin van Veelen
Martin van Veelen (Foto: Jan Ruijne)

Voetbal of wat anders

Column door Martin van Veelen

Wellicht bent u nog van mening dat bij de jonge jeugd van een voetbalvereniging de ouders langs de lijn staan te schreeuwen, dat de leiders aan een stuk aanwijzingen geven en dat de scheidsrechter om de haverklap fluit en overal tekst en uitleg geeft. Dan wordt het hoog tijd dat u eens op een zaterdagochtend naar SVM of FC De Bilt gaat. Sinds het begin van dit seizoen gaat het er heel anders aan toe.

Ik zeg niet dat de KNVB alles goed doet, maar over de nieuwe aanpak van het jeugdvoetbal: niets dan lof! Het is bijna stil langs het veld, alleen complimenten geven is toegestaan. Kinderen kunnen veel meer zelf dan eerder werd gedacht. Ze spelen hun wedstrijdjes zonder scheidsrechter.

Jazeker, langs de lijn heeft een van de leiders een leidersfluit. Hij fluit als de wedstrijd begint en daarna regelen die jongens en meisjes het zelf. Ze weten echt wel als het een corner is of een vrije bal. Eigenlijk toch net zo als vroeger toen we op pleintjes en veldjes partijtjes voetbal speelden. O ja, die leider fluit ook weer als het tijd is, want anders spelen ze de hele dag door en dat kan niet, want ook de oudere jeugd wil aan de bak... die nog wel met een scheidsrechter.

De KNVB heeft dit in gang gezet om het voetbal te verbeteren en mede hierdoor in de toekomst ook internationaal weer mee te spelen. Wat mij betreft een goed initiatief, maar daar is meer voor nodig. Wat zou het toch mooi zijn als alle jongens en meisjes die graag voetballen dat ook wat vaker zouden doen dan een keer in de week een training en een keer in de week een wedstrijd. Waarom niet veel vaker zelf partijtjes voetballen op (kunst)grasveldjes en pleinen?

Oké, leuk voor de KNVB, maar eigenlijk goed voor de maatschappij: kinderen moeten m.i. veel meer buitenspelen. De meeste scholen hebben of gaan naar vijf gelijke schooldagen, waardoor de kinderen iedere dag om twee uur uit zijn: eerst naar huis, dan z.s.m. lekker naar buiten, waar je niet perse hoeft te gaan voetballen, gewoon lekker spelen is ook goed.

Zelf keuzes maken, niet altijd die volwassenen die het beter weten of te beschermend willen zijn. Aan het einde van de middag op tijd thuis, nog even op de spelcomputer, oefenen op een muziekinstrument, lekker een boek lezen of eventueel nog wat huiswerk doen en daarna een gezonde maaltijd!

Wat zei juf Ank van de Luizenmoeder dit treffend: Als je wilt dat je kind groeit, moet je er vooral niet bovenop gaan zitten.

Meer berichten