Marita Mathijsen signeerde haar boek na de lezing gegeven over de 19e eeuwse schrijver Jacob van Lennep. FOTO: Maarten Bos
Marita Mathijsen signeerde haar boek na de lezing gegeven over de 19e eeuwse schrijver Jacob van Lennep. FOTO: Maarten Bos (Foto: Maarten Bos)

Marita Mathijsen over van Lennep

Op 21 maart heeft de literatuurhistoricus Marita Mathijsen uit Amsterdam een lezing gegeven over de 19e eeuwse schrijver Jacob van Lennep.Zij deed dat op een drukbezochte avond in de Bilthovense Boekhandel. Mathijsen heeft onlangs een biografie gepubliceerd over Van Lennep. Na afloop van haar voordracht signeerde zij haar nieuwe boek.

door Maarten Bos

De Bilt - Van Lennep genoot faam door historische romans als Ferdinand Huyck en Klaasje Zevenster. Mathijsen: "Hij was echt een goede schrijver, maar wij vergeten in Nederland snel onze vroegere auteurs.

Een roman als Klaasje Zevenster leent zich heel goed voor een TV-serie. Dat zou de belangstelling terug kunnen brengen".

Een rode draad

Mathijsen vervolgt: "Een biografie wordt pas interessant als er een rode draad in te ontdekken valt. Een chronologische opsomming van losse anekdotes is niet boeiend genoeg. Dan leest niemand het boek uit. Ik heb wel een lijn in Van Lenneps leven en werk ontdekt: de wisseling van het lot. Hijzelf en zijn romanfiguren bevinden zich afwisselend in diepe dalen en op hoge toppen".

Kenmerkend voor Van Lennep zijn verder zijn enorme daadkracht en zijn grote voorliefde voor vrouwen. " Dat laatste was een obsessie die volgens mij veroorzaakt is door het vroege verlies van zijn geliefde moeder", aldus Mathijsen.

Vele brieven

Van Lennep schreef veel meer dan alleen romans. "Er zijn ook essays, gedichten en geschiedkundige werken van zijn hand. En vele, vele brieven. Voor het schrijven van deze biografie heb ik er waarschijnlijk wel tienduizend gelezen. Van Lennep was in zijn tijd heel bekend. Daardoor is er veel bewaard gebleven. Hij werd ook veelvuldig vertaald", zo legt de historicus uit.

Ike Bekkering van de Bilthovense Boekhandel: "Het zou me echt niets verbazen als Marita met dit boek opnieuw genomineerd wordt voor de Libris Geschiedenis Prijs". Mathijsen gaf de publicatie als titel mee: Een bezielde schavuit. Jacob van Lennep.

De historicus is 73 en sinds 2009 emeritus hoogleraar. Mathijsen: "Ik schrijf nu geen nieuwe biografie meer, denk ik. Wel werk ik nog aan een leuke literatuurgeschiedenis over de 19e eeuw".

Zij is oprichter en hoofdredacteur van het tijdschrift De Negentiende Eeuw en ze werkt ook mee aan de website www.negentiende-eeuw.nl De 19e eeuw is op dit moment populair en biografieën over dit tijdvak verkopen goed en wekken veel belangstelling.

Meer berichten