Het Berg en Bosch College in Bilthoven doet mee aan de autismeweek. Op de foto directeur Nico Rosenbaum en docente Sterre Boerkamp.
Het Berg en Bosch College in Bilthoven doet mee aan de autismeweek. Op de foto directeur Nico Rosenbaum en docente Sterre Boerkamp. (Foto: Jodie Kisteman)

Berg en Bosch College luistert

Door Gaby van Ruiten

Het Berg en Bosch College in Bilthoven doet mee aan de autismeweek. Leerlingen van de bovenbouw bedachten de moeilijke vraag: 'Hoe helpt jouw autisme jou?' Docente Sterre voerde eerst gesprekjes met haar leerlingen uit de eerste klas en schreef op wat ze zeiden. Daarna spraken de leerlingen hun bericht zelf in. 'Ik denk dat mijn autisme me helpt als ik bij cameratoezicht van de politie zou werken. Ik zie de kleinste details,' legt Dynand uit. De school voor voortgezet speciaal onderwijs deelt de gesproken berichten deze week via Twitter @BBCBilthoven.

'Autist is geen scheldwoord. Ik kan andere mensen helpen dat te begrijpen', aldus Loek. 'Het is een zeer persoonlijke diagnose'.
En Lou zegt: 'Ik heb al die wilde schakelaars in mijn hoofd leren bedienen'.
Dit is het autisme van Jeroen: 'Ik verdiep me heel erg in meikevers, daar weet ik héél veel van.' In 1 adem noemt Floris 83 decimalen van Pi uit zijn hoofd op. Een andere leerling legt uit dat hij het meteen proeft als de boontjes anders smaken. En weer een ander is snel bang of boos. Dat helpt niet erg. Roos en Andrea zijn het eens: 'Er zijn hier op school veel mensen die ongeveer hetzelfde hebben, ze snappen me beter.' Een van de examenleerlingen doet deze week auditie op de toneelschool. Zijn stuk gaat over autisme.

Via Twitter zijn de berichten van de leerlingen te horen: 'Als je autisme hebt stoppen je gedachten zo goed als nooit, je hoofd draait maar door. En door. Je raakt niet snel verveeld!'

'Mijn vader begrijpt mij, erg irritant, hij weet dat ik die drie R-en nodig heb, rust enzo, maar ik hou van chaos.' Jeffrey zegt: 'Ik neem alles letterlijk, belt mijn moeder zeg ik dat ik onderweg ben, eh, niet onder de weg ….ik kom eraan! Dat is grappig.'

De NVA Autismeweek duurt nog tot en met 7 april. Het thema is dit jaar Luisteren naar autisme. De Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) vraagt hiermee extra aandacht voor de ongeveer 190.000 mensen met autisme in ons land.

Meer berichten