Bert op een bankje in het park rond het KNMI-gebouw. FOTO: Maarten Bos
Bert op een bankje in het park rond het KNMI-gebouw. FOTO: Maarten Bos

Na veertig jaar met pensioen bij KNMI

Door Maarten Bos

Afgelopen jaar ging de markante Biltenaar Bert de Vries (1952) na een 40-jarig dienstverband bij het KNMI in De Bilt met pensioen. Hij had sinds 1977 bij het weerinstituut gewerkt. Hoe blikt De Vries terug op de afgelopen vier decennia? Is er veel veranderd bij de overheid in die jaren?

Bert: "Toen ik in 1977 bij het KNMI kwam was dat nog een groeiende organisatie waar van alles mogelijk was. Met de komst van het neo-liberalisme en de marktwerking veranderde er veel. De situatie is er sindsdien bij de overheid in zijn geheel niet makkelijker op geworden". "Maar", zo voegt De Vries eraan toe, "ik heb het erg goed naar mijn zin gehad bij het KNMI. Het is een prachtige organisatie".

Bert was graag gezien op de werkvloer. Hij heeft vele hobby's en die introduceerde hij ook bij het weerinistituut. Zo richtte hij een schaakclub op en trad hij als gitarist op in een bandje op recepties en personeelsfeestjes.

Nu hij met pensioen is heeft hij veel baat bij deze liefhebberijen. Hij fotografeert ook, zingt klassieke liederen (Schubert)en tuiniert, met name in Frankrijk, waar hij met zijn vrouw een huisje heeft.

Bij het KNMI zorgde Bert voor de uitrusting van schepen met meteorologische instrumenten. "Een heerlijk vrije baan die precies bij me paste. Ik was veel onderweg en bezocht geregeld de havens van Antwerpen, Rotterdam, Amsterdam, Delfzijl, Vlissingen". Hij deed dat werk sinds 2000. "Daarvoor was ik waarnemer in de weerkamer en draaide ik ook vele nachtdiensten. Van 1977 tot 1980 maakte ik 22 reizen met weerschepen op de oceaan. We deden meteorologische observaties en aerologische en oceanografische waarnemingen.

Het schip was 4 á 5 weken onderweg. Aan boord was het reuze gezellig. Een fijne tijd".

Dreigt nu het gevreesde zwarte gat na de pensionering? Bert: "Dat valt mee. De vrijheid bevalt me zeer. We hebben ons huisje in Frankrijk, waar we binnenkort weer voor onbepaalde tijd naartoe gaan. Mijn vrouw en ik zijn nu natuurlijk veel meer samen. Aan vrijwilligerwerk denk ik eigenlijk niet omdat ik het geen goede zaak vindt dat vrijwiligers tegenwoordig vaak het werk doen waar de beroepskracht voor is wegbezuinigd. Ik wil ook niet meer zo gebonden zijn".

De Vries werd geboren in Middelburg maar hij woont al heel lang in De Bilt. Een collega: "Bert was een voorbeeld voor ons. Hij zette veel in gang". Zijn echtgenote zegt nog: "Het leuke aan Bert vind ik dat hij me altijd weet te verrassen".

Meer berichten