inzaaien van de vogel-en bijenoase bij boerderij Eyckenstein. Foto: Lex van Boetzelaer
inzaaien van de vogel-en bijenoase bij boerderij Eyckenstein. Foto: Lex van Boetzelaer

Vogel- en bijenoase Eyckenstein

 Door Astrid van Walsem

Zaterdag 28 april is bij boerderij Eykenstein een akkerrand ingezaaid van een gerstakker met in totaal 1,5 hectare bloemen voor bijen en voor vogels.

Sonne Copijn, directeur van de BEE foundation, Jacob Beeker van boerderij Eyckenstein en Ben Koks directeur Werkgroep Grauwe Kiekendief geloven in een landbouwsysteem waarin plaats is voor insecten, vogels, natuur-en kwaliteitsproducten.
De gerst die geoogst gaat worden deze zomer gaat naar een bakkerij in Bunnik en naar een eierboerderij. In het najaar rollen hier de eerste vogel- en bijvriendelijke broden en taarten uit de oven. De broden en eieren zijn vervolgens in de landgoedwinkel van Eyckenstein te koop.

'Focus op het insluiten van de natuur in plaats van uitsluiten.'
Jacob: 'Het totaalsysteem moet weer kloppen. Ik vind dat dieren recht hebben op een goed leven. Niet alleen onze stieren, maar ook de vogels en de bijen.' Sonne Copijn: 'Onze landbouwgebieden zijn een groene woestijn geworden voor bijen. Meer dan de helft is met uitsterven bedreigd. Maar drie van elke vier happen die we eten hebben we aan de bijen te danken. Als we voedsel eten uit een bijvriendelijke landbouw, dan creëren we weer een ecosysteem waarin insecten, vogels en andere dieren plek hebben om te leven.' Ben Koks, directeur Werkgroep Grauwe Kiekendief: 'Maar ook de vogels die komen overwinteren, vinden nog steeds een rijk gedekte dis met granen en zaden. Ik hoop dat we ook hier weer de geelgors zullen vinden.'

Deze zomer wordt het een enorm feest voor vogels, bijen, hommels en vlinders op de akkers van de boerderij.

Meer berichten