De deelnemers van het eerste Biltstroom project gaan samen op de foto. FOTO: Hans Lebbe
De deelnemers van het eerste Biltstroom project gaan samen op de foto. FOTO: Hans Lebbe

Biltstroom van start bij Landwinkel De Hooierij

Onder de stralende zon is op zaterdagochtend 5 mei jl. het collectieve zonnedak bij Landwinkel De Hooierij, feestelijk geopend. Onder de naam Biltstroom - een initiatief van energiecoöperatie BENG! - zullen de komende tijd steeds meer zonne-energieproduktie-installaties worden gerealiseerd in de zes kernen van gemeente De Bilt.

Initiatiefnemer Christoph Buter en boer en boerin Dirk-Jan Stelling en Martine Wismeijer onthulden het bord met daarop het logo van de coöperatie Biltstroom. In een week tijd zijn er 415 zonnepanelen gelegd op de staldaken bij Landwinkel De Hooierij aan de Universiteitsweg in De Bilt. Initiatiefnemer Christoph Buter nam in het voorjaar van 2016 contact op met Dirk-Jan Stelling. "Ik vond het een prachtige plek voor een eerste collectieve zonnedak in De Bilt. Als je De Bilt binnen komt rijden over de Universiteitsweg zie je de panelen goed liggen aan de rechterkant, terwijl links de bekende radartoren van het KNMI aan de horizon pronkt, symbolisch voor De Bilt." Dirk-Jan Stelling was direct enthousiast over het idee: "Ik vind het een mooie manier om mensen in de buurt te verbinden met de boerderij en daarnaast de uitstoot van CO2 omlaag te brengen." Het volgende project van Biltstroom is al in voorbereiding in Maartensdijk bij Zorgboerderij Nieuw Toutenburg. Zie voor meer informatie www.biltstroom.nl.

Het streven is om in alle zes kernen collectieve zonnedaken te realiseren onder het motto: samen lokale energie opwekken, van De Bilt en voor De Bilt. Biltstroom staat tevens voor lokaal geproduceerde stroom die je ook kunt afnemen als klant, zonder deel te nemen in een van de projecten zoals bij De Hooierij. Zie voor meer informatie:www.biltstroom.nl.

Meer berichten