Foto: Jan Ruijne

Leuke buren

Mijn lief en ik hadden vage verhuisplannen. Min of meer naar aanleiding van het overlijden van de buurvrouw een jaar geleden. Een bijzondere buurvrouw die haar hele leven in ons buurhuis had gewoond en de helft van dat leven waren wij haar buren. Toch ging ik me al snel afvragen "Oh jee, wat gaat er met dat huis gebeuren?". Bij ons in de buurt worden veel panden opgekocht door projectontwikkelaars die er iets vreselijks van maken. Kleine studiootjes bijvoorbeeld zodat er erg veel studenten in kunnen. Of voor tijdelijke huur aan expats.

Dus gingen wij, na 33 jaar in dit huis, toch maar eens op zoek naar een alternatief. Eén keer zagen we een prachtig appartement. Ruim genoeg en er hoefde niets meer aan gedaan te worden. Dat laatste kan je niet van ons eigen huis zeggen; er is altijd wat met dat huis uit 1903. Maar ja, het werd niets, we boden te laag.

En nu is het weer voorjaar. Iedereen in de straat komt zijn en haar huis weer uit en wij ervaren weer hoe ontzettend gezellig het toch is als je je buren goed kent.

De buurtkinderen zijn geboren in de straat en inmiddels het huis alweer uit. Vroeger pasten we op elkaars kinderen, nu klaverjassen we met elkaar. Mijn buurman is gek op de muziek van Van Morrison en ik vind het totaal geen probleem om daar op een mooie zonnige dag naar te luisteren als hij de deuren naar de tuin open heeft staan.
De overbuurman is erg ziek geweest en wij zagen ook wat dat voor zijn vrouw betekende. We worden met elkaar ouder, lopen de deur niet plat bij elkaar, maar we weten elkaar te vinden als het nodig is. De sociale cohesie kwam er door de lange geschiedenis die we met elkaar hebben.

En tja, krijg je dat gevoel ook weer terug als je verhuist naar een nieuwbouwappartement? Dat werd opeens een belangrijk vraagstuk. Dat gaat nergens zomaar vanzelf, denk ik.

De vrijwilligers die bij MENS De Bilt oudere mensen bezoeken, bedachten het project "sociale flats". Zij zagen dat in appartementencomplexen waar veel senioren wonen, de mensen elkaar slecht of niet kennen. Vaak omdat ze er nog maar kort wonen en elkaar dus nog moeten leren kennen.

Bij het Oranjefonds hebben we geld aangevraagd om de sociale samenhang in die flats te bevorderen. Dat geld is toegekend en binnenkort gaat het project van start. U hoort daar nog van.

Inmiddels weten mijn lief en ik dat een jong stel het buurhuis heeft gekocht. Een nieuwe generatie in de straat. Prima. Wij blijven dan ook met veel plezier wonen waar we wonen.

Meer berichten