Twee leerlingen van groep 8 hebben hun autootje al aardig onder controle. FOTO: Julie Houben
Twee leerlingen van groep 8 hebben hun autootje al aardig onder controle. FOTO: Julie Houben (Foto: Julie Houben)

Programmeren kun je al vroeg leren

Vaders geven les aan basisschool

De Bilt - De grote benedenruimte van de Michaelschool in De Bilt is omgetoverd tot een heus computerlab. Op de tafels staan laptops klaar met daarnaast glimmende robot-autootjes, Mbots. De vijf programmeerles-vaders zijn er klaar voor. Groep 8 stroomt kletsend binnen en gaat in groepjes achter de laptops zitten. Doel van deze laatste les: de Mbot achteruit laten inparkeren.

door Julie Houben

'Weten jullie wat een sensor is?' Zo begint initiatiefnemer Jan-Willem Meiburg de les. Vingers gaan omhoog. 'Zo'n ding waarbij je je handen voor de kraan houdt', roept een leerling.

Na een korte uitleg over hoe de leerlingen de sensor in de Mbot gaan programmeren zodat het autootje op tijd stopt, gaan de groepjes aan de slag. Sommigen hebben het autootje al in no time aan het rijden via de codes die ze op de laptop hebben aangemaakt, anderen hebben er wat meer moeite mee.

Maar in de meeste groepjes zit er wel eentje die er handigheid in heeft.

Niet alleen jongens

Groepsleerkracht Kim: 'Dit is de laatste van zeven lessen. Dat is altijd een doe-les. Die valt erg in de smaak bij de meesten. Sinds drie jaar doet een aantal vaders dit vanaf groep 5. Superleuk om bij sommige kinderen talenten te zien die je tijdens de gewone lessen niet ziet. En echt niet alleen bij de jongens hoor!'
Eeke en Lara stoeien inmiddels met de moeilijke inparkeer-codes. Wat vinden ze van de lessen? Lara: 'Ik vind het samenwerken leuk en je leert ook echt handige dingen. We hebben bijvoorbeeld ook een les gehad over hoe je een presentatie maakt in Google Presentaties. Superhandig.' Jan-Willem: 'Ja die les vonden de meesten erg leuk. Dat was niet echt programmeren, maar ze leerden wel filmpjes embedden. Toch een stukje techniek.'

Na een uurtje is het al weer voorbij. Aan het echte inparkeren zijn de meesten niet toegekomen, maar het enthousiasme is er niet minder om. De vaders krijgen een groot applaus en maken zich op voor de volgende groep.

Meer berichten