Henri is al bijna 45 jaar lid en heeft buurjongen Jack het vissen geleerd. FOTO: Julie Houben
Henri is al bijna 45 jaar lid en heeft buurjongen Jack het vissen geleerd. FOTO: Julie Houben ( )

Vissen is een sport voor alle leeftijden

Door Julie Houben

Jong leert de kunst van oud bij HSV De Bilt

Dit jaar bestaat de hengelsportvereniging De Bilt 45 jaar. HSV De Bilt is inmiddels een flinke club met 650 leden uit De Bilt en omliggende gemeenten. Leden zijn er in alle leeftijden.

Henri Oostendorp (75) is al bijna vanaf het begin lid. Hij is bestuurslid vliegvissen. Zijn buurjongen Jack van 12 jaar is één van de jongste leden. Ze zoeken vaak samen het water op.

Wat het leukste is aan vissen?

Daar zijn de heren het snel over eens: de rust van de natuur in combinatie met een stukje spanning. Zal ik iets vangen? En zo ja, wat is het? Jack: 'Soms ga ik in mijn eentje. Dan kan ik lekker rustig worden na een dag school. Met Henri is het wel gezelliger, dan houd ik het zo twee uur vol. Beetje kletsen en foto's maken van wat we vangen. Daarna gooien we de vis altijd meteen terug.'

Vliegvissen

Henri's passie is vliegvissen. Hij vertelt waarom: 'Je bent dan echt in de natuur bezig. Je zit niet maar je loopt door stromend water en vist met een speciale hengel waaraan je eerst een kunstvlieg vastbindt als aas. Zowel het binden van de vliegen als het vissen zelf is een kunst op zich.' HSV De Bilt organiseert regelmatig vliegvis evenementen, in de Duitse Eiffel bijvoorbeeld. Nadat Jack een keer mee was, is hij ook helemaal om. 'Ook de avonden in het clubhuis waarbij je leert hoe je moet vliegbinden zijn leuk', vertelt Jack.

VISpas verplicht

Maar vandaag vissen ze gewoon samen in de sloot bij hen in de buurt. Jack heeft zijn eigen VISpas. Dat is verplicht als je gaat vissen. En die krijg je alleen als je lid bent van een visvereniging. Daarnaast is het natuurlijk gewoon gezellig om elkaar daar te ontmoeten tijdens clubavonden of visweekenden. Het zou wel leuk zijn als er meer kinderen lid worden, vinden Henri en Jack. Want vissen is echt een sport voor jong én oud.

hsvdebilt.mijnhengelsportvereniging.nl

Meer berichten