Foto: Jan Ruijne

Sparen

door Ike Bekking

Sinds een tijdje kan ik punten sparen bij de slager en de kaaswinkel om de hoek. Jammer dat de bakker en de groenteboer niet meedoen maar dat mag de pret niet drukken. Nu koop ik bewust lokaal en werd ik al gelukkig van mijn wekelijkse rondje langs de Amersfoortse middenstand (mijn uitje) maar nu kan ik mijn geluk helemaal niet meer op want we kunnen punten sparen bij onze aankopen. Trouw laat ik wekelijks mijn klantenkaart scannen en worden mijn punten bij het saldo opgeteld. Hoeveel punten ik precies heb weet ik niet, ik weet wel dat ik er nog lang niet ben maar dat maakt niet uit, ik word er toch gelukkig van!

Nader onderzoek leert dat je van sparen gelukkig wordt: alleen al bij het idee van de uitdaging om het vereiste aantal punten te sparen en de beloning die daar tegenover staat, maakt het brein dopamine aan hetgeen voor je dagelijkse portie geluk zorgt. Er is een aantal factoren waardoor je zelfs een fanatiek spaarder kunt worden: beperkte houdbaarheid van de punten: ze dreigen te vervallen na een bepaalde datum of schaarste van het spaardoel.

''Onderzoek leert dat je van sparen gelukkig wordt''

Bij ons in de Boekhandel kan je sinds een tijdje ook sparen, niet voor airmiles, wuppies of voetbalplaatjes maar voor iets moois uit de winkel. Heel voorzichtig introduceren wij onze kaart die gekoppeld is aan een app op je smartphone. Met die app kan je boeken zoeken en bestellen, zien of ze op voorraad zijn en dus ook punten sparen. Een uniek instrument voor ons, de ouderwetse fysieke winkel waarmee we ons echt kunnen onderscheiden van 'die dikke blauwe' u weet wel die internetwinkel waardoor veel winkels uit het straatbeeld verdwijnen. En als ik verder kijk in de Julianalaan dan weet ik dat je bij TOP kunt sparen voor een skitaart, bij Mooi krijg je korting en bij Groen spaar je voor een cadeaubon en als die met de post binnenkomt, dan heb ik mijn geluksmomentje voor die dag weer helemaal te pakken!

Meer berichten