9 jaar en stiekum gerookt

Els van Stratum
Els van Stratum

What Els

Soms hoor of zie je iets wat je even kwijt wilt of zit je met een probleem waar je advies over wilt. In deze vaste rubriek 'What Els' wordt wekelijks een door een lezer ingestuurd item onder de loep genomen. Ik geef er zelf mijn raad, advies en/of menig op. Je kunt je 'item' sturen naar bcwhatels@gmail.com

Beste Els,

Onlangs ben ik thuis, geheel per ongeluk in een schriftje die mijn dochter als 'dagboek' blijkt te gebruiken, erachter gekomen dat ze voor het eerst heeft gerookt. Ze vond het heel vies, dacht dat ze dood ging, etc. Zelf ben ik nogal geschrokken. Ze is pas negen jaartjes jong. Omdat ik haar vertrouwen niet wil beschamen heb ik daar niets van gezegd. Het is mij wel opgevallen dat ze heel heftig naar het roken reageert. Dat is dus positief. Waar ik echter wel mee zit: wie heeft haar het laten proberen? Thuis rookt er niemand en voor zover ik weet ook niet in haar nabije omgeving. Ze logeert wel regelmatig bij een (puber)nicht en speelt regelmatig bij en met haar buurtvriendinnetje. Ik heb dus slechts een vermoeden. Waar ik me eigenlijk zorgen over maak: als iemand haar het roken laat proberen, wat volgt hierna? Hoe houd ik hier beter toezicht op?

Liefs, een licht radeloze moeder

Beste licht radeloze moeder,

Natuurlijk schrik je als je erachter komt dat je kind, zo jong al een sigaret heeft gerookt. Zo te lezen is het bij die ene keer gebleven en is het een actie uit nieuwsgierigheid geweest. Hier met haar over praten is het beste. Breng het onderwerp roken terloops een keer ter sprake en kijk hoe ze reageert. Je kunt haar dan vragen waarom ze er een afkeer van heeft. Misschien vertelt ze dat ze het een keer heeft geprobeerd. Vraag haar waarom ze het heeft geprobeerd. Maak het bespreekbaar en geef je mening zonder boos te worden of haar te veroordelen. Uiteindelijk schept dit een band van vertrouwen tussen jullie en voelt zij zich veilig met haar 'ervaringen' bij jou (ook in de toekomst). De kunst is om je dochter te leren dat ze zich bewust is van de gevolgen die roken met zich meebrengt. En uiteraard er vanuit gaan dat het bij die ene sigaret blijft natuurlijk!

Meer berichten