Rutger Hennipman leidde de wethouder rond op de boerderij en door de landerijen FOTO: Hans Lebbe
Rutger Hennipman leidde de wethouder rond op de boerderij en door de landerijen FOTO: Hans Lebbe (Foto: Hans Lebbe)

Ontdek de Biltse smaken op de fiets

Astrid van Walsem

Via vier nieuwe fietsroutes

Afgelopen zaterdag bij boerderij de Bonte Parels werden de vier nieuwe Biltsheerlijk fietsroutes in gemeente De Bilt officieel geopend. De fietsroutes zijn geschikt voor jong en oud en variëren in afstand van 8 tot 18 km. Allemaal hebben zij diverse stop- en rustpunten en zijn onderling door verbindingspaden te koppelen. De fietsroutes nemen je mee door het mooie afwisselende landschap bestaand uit de veenplassen, bossen en weilanden van Westbroek, Maartensdijk, Hollandsche Rading, Bilthoven, De Bilt en Groenekan.

Westbroek - Onderweg passeert de fietser verschillende boeren, tuinders, imkers en molenaars die allemaal op een milieuvriendelijke manier bezig zijn met voedsel. Zij hanteren allemaal hun eigen openingstijden waarop belangstellenden een kijkje op hun bedrijf kunnen nemen.
Daarnaast liggen er landwinkels en boerderijwinkeltjes op de route waar de fietstas gevuld kan worden met lokale lekkernijen.

Stichting Biltsheerlijk maakt zich zorgen over het effect van voedselproductie op bodem, klimaat, economie en landschap. En het feit dat ongezond voedsel veel makkelijker en goedkoper verkrijgbaar is.
Joanne Ronhaar, een van de initiatiefneemster van Biltsheerlijk: 'Wij willen iedereen graag wijzen op gezonde alternatieven die lokaal volop aanwezig zijn. Wij streven er na om de weg van producten van voorbeeld tuinders naar de consument korter te maken en hierdoor de monopoliepositie van supermarkten te beperken.'

Biltsheerlijk wilde graag meer doen met duurzaam voedsel in de gemeente De Bilt en kwam op het idee om een anderhalf jaar geleden het eerste voedselcafé te organiseren. Hiervoor werd iedereen in de gemeente De Bilt uitgenodigd die iets te maken hadden met duurzaam voedsel. Vijftig belangstellenden reageerden positief op de uitnodiging en kwamen naar het voedselcafé voor een brainstormsessie. En hieruit is het idee geboren om fietsroutes te ontwikkelen die langs de duurzaam voedselproducerende bedrijven leiden.
In eerste instantie hoopten men op het creëren van drie routes, maar het werden er vier. De routes zijn samengesteld in samenspraak met de deelnemende bedrijven. Het fietsen heeft ook een educatief tintje gekregen. Men wil de consument laten zien waar het eten vandaan komt en hoopt hiermee het koopgedrag van de mensen in de gemeente De Bilt te kunnen veranderen.
Joanne Ronhaar:'Alle routes zijn door een vrijwilligster gefietst en zij heeft allemaal tips gegeven hoe wij de routes nog beter kunnen maken en de fouten eruit gehaald.'
Naast de inzet van vele enthousiaste vrijwilligers is Biltsheerlijk ook veel dank verschuldigd aan de gemeente De Bilt die subsidies heeft verstrekt voor het drukken van de folders. De plattegronden van de fietsroutes zijn te downloaden op www.biltsheerlijk.nl/fietsroutes. Joanne Verhaar:'Er zijn mensen die de voorkeur geven aan een geprinte plattegrond, dus daar hebben wij aan gedacht. En daarnaast is er de mogelijkheid om de routes in een IZI Travel app, op je mobiel te bekijken. De app is te downloaden in diverse app stores.

Meer berichten