Foto:

Vluchtelingen

Column door Evelien Ribbens

Soms kan ik mensen zo bewonderen.

Zo kochten mijn lief en ik onlangs een broodje falafel. We raakten aan de praat met de eigenaar van de snackbar. Hij vertelde dat hij een aantal jaar geleden nog een goedlopend restaurant in Aleppo had. Maar hij moest vluchten en is hier weer van voren af aan begonnen en had nu sinds kort een winkeltje met Syrische hapjes.

Als je de beelden van Aleppo ziet op televisie, is het nauwelijks voor te stellen wat zo'n meneer moet denken als hij z'n eigen stad zo in puin ziet liggen. Maar toch heeft hij de moed om er hier iets van te maken. Knap vind ik dat.

In de jaren negentig werkte ik bij Vluchtelingenwerk Utrecht en wij hadden de goede gewoonte om de vluchtelingen aan te spreken op wat ze wel konden, op wat hun plannen waren en we vertelden ze ook dat ze altijd de Nederlandse taal goed moesten leren. Zo deed ik de ervaring op dat veel vluchtelingen buitengewoon krachtige mensen zijn, die, hoewel ze gruwelijk veel meegemaakt hebben, in staat zijn weer een nieuw leven op te bouwen.

Natuurlijk valt het voor mensen die hier geboren en getogen zijn, soms niet mee om met veel mensen uit heel andere culturen samen te leven. Dat vraagt nogal wat van je inlevingsvermogen en tolerantie. En het vraagt ook veel van de vluchtelingen die – na overtochten in gammele bootjes en jarenlang verblijf in van privacy gespeende asielzoekerscentra – hier weer wat moeten opbouwen. Maar naar mijn stellige overtuiging helpt het om mensen serieus te nemen en ze aan te spreken op hun gedrag en ze de gelegenheid te geven een bijdrage te leveren aan de samenleving.

Een actieve Biltenaar mailde mij deze week of ik hem weer wilde sponsoren. Hij loopt mee in de Nacht van de vluchteling; daarmee wordt geld opgehaald om vluchtelingenprojecten in landen als Kameroen, Myanmar en Syrië te steunen. Het evenement vindt plaats in de nacht van 16 op 17 juni. U kunt nog sponsoren: meer gegevens kunt u vinden op www.nachtvandevluchteling.nl

En ook kunt u actief zijn. Steunpunt vluchtelingen De Bilt heeft vacatures. Zo zijn ze op zoek naar taalcoaches, een penningmeester, maatschappelijke begeleiders. Op www.steunpuntvluchtelingendebilt.nl vindt u meer informatie.

En tegen de vluchtelingen die dit lezen, wil ik zeggen: probeer dat moeilijke Nederlands te leren. U bent altijd welkom op de taalochtenden van MENS De Bilt. We kunnen u ook helpen bij het vinden van vrijwilligerswerk. Dan komt betaald werk ook weer snel dichterbij.

Laten we er wat van maken met z'n allen. We hebben maar één aardbol.

Meer berichten