Foto:

Houten tafel van boom naar keuze

Een boom uit Groenekan? Het kan!

door Julie Houben

Een houten tafel met een plaat hout afkomstig van één boom. Als het even kan van een boom uit Nederland of zelfs uit je eigen tuin. Dat is wat Bilthovenaar Niels van Keken voor ogen stond toen hij bijna tien jaar geleden begon met Woodend. Gewoon hier in De Bilt. Daarmee was en is hij een pionier.

De Bilt - Best indrukwekkend, de showroom annex werkplaats van Niels (40) in een onopvallend pand vlakbij de Albert Heijn in De Bilt.
Enorme platen hout van soms meer dan een meter breed bij bijna drie meter lang hangen naast elkaar te wachten op een onderstel.

Je ziet de bomen er bijna nog in terug, ook omdat ze niet recht zijn afgezaagd. 'Geweldig toch?' zegt Niels bijna liefkozend.
'En het mooie is dat het bijna allemaal doodgewone Hollandse bomen zijn. Ja, wij hebben ook grote bomen, daarvoor hoef je de grens niet over. Zie je dat er geen naden in het blad zitten? Het komt echt uit één boom.'

Liefde voor hout

Niels was eigenlijk een horecaman. Maar hij wilde af van het werken in de avonden en ging aan de slag bij een houten vloeren bedrijf. Dat was niet zijn ding, maar zijn liefde voor hout was wel gewekt.

Hij ontdekte het fenomeen 'tafels uit één houtplaat' via een Amerikaanse website en dacht: dat is het! Niels: 'Ik begon gewoon met een website vanuit mijn slaapkamer. Beetje bluf, maar ik had ook niks te verliezen. Bij de eerste paar bestellingen kwam ik pas in actie. Ik vond een meubelmaker die de tafels wilde maken en al snel had ik een eigen winkeltje in Bilthoven. Tot de nok toe gevuld met hout.'

Biltse eik

Vijf jaar geleden kocht hij het grote pand aan de Ambachtstraat. 'Binnen heb ik de tafelbladen als half-fabricaat, buiten liggen de in platen gezaagde stammen. Bijna allemaal uit Nederland. Het is voor mij een sport om er als eerste bij te zijn als er ergens een mooie grote stam beschikbaar komt. Er ligt hier zelfs een dikke uit eik uit Bilthoven. De gemeente-opzichter belt mij als hij een mooi exemplaar gaat omzagen. We delen een zelfde passie. Als ik die boom koop, krijgt hij een tweede leven als een paar tafels. En de dunnere delen worden zwevende muurplanken, ook erg in trek. Anders gaat zo'n boom de houtversnipperaar in. Dat is toch zonde?' Niels laat ook geen snipper van zijn bomen onbenut: 'De restjes gaan hier in de winter in de houtkachel om de zaak warm te stoken.'

Als mensen een tafelblad gekozen hebben werkt Niels zelf de boel af: schuren,lakken, op maat maken, een onderstel naar keuze en klaar. 'Lekker in alle rust met een muziekje erbij, ik zou niet anders meer willen.' Of hij het hectische leven in de horeca nog weleens mist? Geen seconde.

www.woodend.nl

Meer berichten