Claire met een van haar baksels in haar bakatelier TOEF. FOTO: Julie Houben
Claire met een van haar baksels in haar bakatelier TOEF. FOTO: Julie Houben (Foto: )

Van droom naar daad... Claire Westerhof

door Julie Houben

Claire Westerhof (43) uit Bilthoven was als kind al gek van taarten bakken. Maar het bleef een hobby. Ze koos voor zekerheid en studeerde hbo communicatie. Het werk in de PR, sales en marketing bood haar de zekerheid van een vaste baan. Maar uiteindelijk brandde ze op en wist ze: ik moet iets anders gaan doen.

BILTHOVEN - 'Mijn moeder zei altijd: 'Jij kon eerder bakken dan praten'. Als driejarig meisje hielp ik haar al met koken en bakken. De hotelschool was mijn droom. Maar door gewrichtsklachten leek dat geen goed idee.

Uit een beroepentest kwamen allemaal creatieve beroepen. Maar daar had ik een te goed stel hersens voor, vond men. Zelf twijfelde ik ook of ik met iets creatiefs echt mijn brood kon verdienen. Het werd een hbo-opleiding communicatie.

Creativiteit

Lange tijd ging het prima. Ik kon mijn creativiteit ook in dit werk kwijt. Maar in mijn laatste functie moest ik vooral coördineren en structureren. Totaal niet mijn ding. Drie jaar geleden kreeg ik een burn-out. Ik besefte dat ik nu eindelijk voor mezelf moest kiezen. Waar kreeg ik echt energie van? Bakken! Ik besloot de stap te wagen en alle zekerheden los te laten.

Bikkelen

Ik begon gewoon vanuit huis, met 'TOEF': taarten en andere baksels 'op maat'. Ik genoot van de vrijheid, het dingen creëren. Maar het was ook bikkelen en ik kon er nog niet van leven. Gelukkig vond ik er klusjes bij als freelance kok.

Pas toen ik de foodtruck 'Chic de Friemel on Tour' kon overnemen viel alles helemaal op zijn plek. Met mijn eigen vintage caravan uit 1972 sta ik op feesten en evenementen met koffie en huisgemaakt zoet. Soms verzorg ik ook uitgebreide catering. Ik krijg veel complimenten over mijn vintage stijl. Mensen worden vrolijk van mijn caravan en genieten van wat ik ze voorzet. Dat geeft me enorm veel voldoening.

Roer om

Het is nog steeds keihard werken. Het dagelijks sjouwen met boodschappen, watertanks en serviesgoed is fysiek zwaar. Maar ik leer ook al doende en word steeds handiger in alles. Daarbij ben ik vrij om te doen wat ik zelf wil. En trots dat ik dit in mijn eentje doe. Ik heb geleerd dat je nooit te oud bent om het roer compleet om te gooien.'

Meer berichten