Foto: Els van Stratum

Ruzie om een theezakje

What Els

In 'What Els' wordt wekelijks een item onder de loep genomen. Ik geef er zelf mijn raad, advies en/of mening op. Je kunt je 'item' sturen naar bcwhatels@gmail.com. Op de 'What Els' pagina op Facebook kun je naar hartelust reageren op de onderwerpen die tot nu toe geplaatst zijn.

Mijn man heeft lak aan het scheiden van het afval en dat terwijl ik graag een steentje bijdraag aan een gezond milieu. Soms twijfel ik ook wel eens wat nou in welke bak moet. Theezakjes of koffiepads bijvoorbeeld, waar horen die thuis? Volgens mijn man gaat alles toch op een grote hoop en maken een paar peuken bij de PMD of een kaaskorst bij de GFT echt niet uit. We hebben er soms echt ruzie over! Dat is het toch niet waard? Inge

Beste Inge,

Als eerste: nee, dit is het absoluut niet waard om er ruzie over te maken! Ik stel voor om samen met je man, onder het genot van een lekker glaasje wijn en stukje kaas het volgende even door te nemen. Het afval komt echt niet allemaal op de grote hoop terecht. Ik geef toe dat ik zelf ook niet altijd even keurig in het afval scheiden ben. Glas en papier gaat apart, voor de rest belandt alles in de vuilniszak. Papier, groen en PMD is recyclebaar. We hebben er van die prachtige bakken voor. Alles dat niet recyclebaar is (restafval) wordt in een afval-energiecentrale verbrand. Die verbranding levert energie op die weer voor andere zaken wordt gebruikt, zoals het opwekken van elektriciteit of stadsverwarming bijvoorbeeld. Er vindt hier ook nog een nascheiding plaats, zowel voor als na de verbranding. Het restant na verbranding wordt meestal voor een deel hergebruikt bij de aanleg van wegen. De sigarettenpeuken van manlief moeten bij het restafval evenals jouw theezakjes, koffiepads en kaaskorsten. En als je twijfelt kijk je op afvalscheidingswijzer.nl. Op een zwoele zomeravond is een wandeling samen naar de glasbak best romantisch. Kun je meteen de lege fles wijn (niet de overgebleven kaaskorstjes) van deze educatieve avond erbij doen.

Meer berichten