Christianne en Rutger met hun ossen op de achtergrond en het stuk weiland waar op maandag het mobiele theater opgebouwd gaat worden. FOTO: Astrid van Walsem
Christianne en Rutger met hun ossen op de achtergrond en het stuk weiland waar op maandag het mobiele theater opgebouwd gaat worden. FOTO: Astrid van Walsem (Foto: Astrid van Walsem)

Theater bij de boer; de strijd om als boer te kunnen overleven

Astrid van Walsem

Toneelgroep Jan Vos trekt met het stuk 'Koning van het Grasland' door Nederland en speelt op locatie met hun mobiele theater in weilanden bij verschillende boerderijen.

Westbroek - "De kloof tussen burgers en boeren is gigantisch. Kijk, de burger wil het liefst melk van koeien die in de wei lopen en alleen natuurlijke voeding binnen krijgen. Maar als diezelfde burger vervolgens het goedkoopste pak melk uit het koelvak pakt, is het soms voor een boer een eenzame strijd om financieel zijn hoofd boven water te houden." aldus Christianne Hennipman.

Melkveebedrijf De Bonte Parels ís het ouderlijke huis van Rutger Hennipman. In 2013 hebben Rutger en zijn vrouw Christianne het bedrijf officieel overgenomen. Christianne: 'Rutger en ik hebben goed nagedacht over hoe wij het bedrijf draaiende kunnen houden in deze tijd. Met alle regels en wetten is moeilijk om als boer het hoofd boven water te houden. Wij hebben besloten om niet te gaan voor intensivering van ons bedrijf, het werk moet ook nog leuk blijven, maar voor verduurzaming. Het was een lastige omschakeling, maar het is gelukt en sinds april dit jaar zijn wij biologisch gecertificeerd. In dit proces hebben we veel contact gehad met De Natuur-en Milieufederatie Utrecht (NMU). Zij hebben ons benaderd of wij ons terrein beschikbaar wilden stellen voor de theaterproductie 'Koning van het Grasland - theater bij de boer. Deze toneelvoorstelling kan alle partijen een spiegel voorhouden en zorgen voor een stukje verbinding. Het is essentieel om bij elkaar meer begrip te creëren in plaats van met een vinger naar elkaar te wijzen. Het boerenbestaan mag dan niet altijd makkelijk zijn, het is voor mij wel het mooiste beroep dat er bestaat.'

Koning van het Grasland
Het is 2001, het jaar van de MKZ opnieuw de kop opsteekt in Europa. Hessel en Anke Groes proberen hun leven weer op de rails te krijgen nadat hun zoontje bij een noodlottig tractorongeluk om het leven kwam.

Wanneer een grutto haar nest bouwt op de plek van het ongeluk en er tegelijkertijd een strijd losbarst tussen natuurbeschermers en boeren over het verhogen van het grondwaterpeil, komen Anke en Hessel lijnrecht tegenover elkaar te staan. Ondertussen komt de MKZ gevaarlijk dichtbij.

Hoe ver mag de mensen ingrijpen in de natuur?

En wie is de baas op het Boerenland?

Meer berichten