De deelnemers van de zelfverdedigingsles in actie met een afweeroefening. FOTO: Julie Houben
De deelnemers van de zelfverdedigingsles in actie met een afweeroefening. FOTO: Julie Houben (Foto: )

Gratis zomerlessen zelfverdediging

Het is een snikhete maandagavond. Sporten is niet het eerste waar je nu aan denkt. Toch verzamelen zich acht mensen in sportkleding op het dorre grasveld tegenover het oude gemeentehuis in Bilthoven. Ze komen voor de gratis les zelfverdediging van karatedocent Mark Krähe en hebben er zin in.

door Julie Houben

Bilthoven - Jennyfer (49) is een oud-leerling van Mark. Ze doet elk jaar mee met de zomerlessen hier op het veld. 'Het is heerlijk om lekker buiten te sporten en het is gratis bovendien. Zelfverdediging en karate hebben me mentaal en fysiek sterker gemaakt' vertelt ze. 'Je weet dat je een potentiële aanvaller een rake trap kunt geven'. Tijdens deze lessen frist ze haar kennis weer even op.

Voor docent Mark (44) is het de 11e keer dat hij de zomerlessen geeft op deze plek. Zijn normale karatelessen geeft hij bij WVT in Bilthoven, maar dat is zes weken dicht. 'Zo kunnen mensen die actief willen blijven in de zomer lekker blijven sporten en zelf vind ik het ook leuk om te doen'.

Jongeren
Sinds vorig jaar zijn de lessen ondergebracht bij het Zomerprogramma van Mens De Bilt. Uiteraard hoopt Mark er ook wat nieuwe leerlingen bij te krijgen via deze gratis kennismakingslessen. 'Vooral ook jongeren, maar die lijken toch minder interesse te hebben in een sport als karate, waarbij je meer complexe bewegingen en rituelen moet leren dan bijvoorbeeld bij kickboksen'.

Tijdens de zomerlessen focust Mark op de zelfverdediging, met technieken vanuit karate, jiu jitsu en ook kickboksen. 'Lekker praktisch, zodat iedereen gemakkelijk kan meedoen', aldus de docent. Tijd voor de warming up. Gelukkig ligt het veld intussen grotendeels in de schaduw. Daarna begint het echte werk. In tweetallen oefenen de deelnemers hoe ze vuiststoten kunnen afweren, trappen kunnen uitdelen en een wurgpoging kunnen afwenden zonder dat dit kracht kost. Dat laatste wil de verslaggever ook wel eens proberen. En verrek, dat is simpel! Maar kom er zelf maar eens op.

Meer berichten