Emmy met haar zomerse verzameling. FOTO: Astrid van Walsem
Emmy met haar zomerse verzameling. FOTO: Astrid van Walsem (Foto: )

Pennen met zomerse herinneringen

Elk exemplaar vertelt een verhaal

Dertig jaar geleden bracht mijn moeder uit Knokke een pen mee met een bewegend plaatje erin. Ik ging altijd mee naar Knokke, maar deze keer niet. Ik denk dat dit wel de eerste pen uit mijn verzameling is.'

door Astrid van Walsem

Bilthoven – Emmy Raaff heeft een verzameling van 61 pennen met bewegende plaatjes in het middenstuk. 'Ik ben altijd gefascineerd geweest hoe die mini voorwerpen in een fles terecht komen en hetzelfde geldt voor de bewegende plaatjes in dit soort pennen. Vroeger kwam je dit type pennen overal tegen, maar tegenwoordig zijn ze veel zeldzamer en moet je er echt je best voor doen. En wanneer ik er dan één vind, dan wil ik hem ook hebben, dan maakt de prijs niet uit.'

'Tijdens elke vakantie is een zoektocht naar een pen een vast onderdeel. Mijn man en kinderen helpen mee. De pennen vind ik meestal in de foute souvenirwinkeltjes en dan staan ze vaak op de toonbank. 'De vakantieverhalen die de pennen vertellen, staan samen in een glazen pot op tafel. 'Ik schrijf er ook nog mee en ze doen het allemaal.' 'De pen waar ik de meeste moeite voor heb moeten doen, is deze uit Kaapstad. Een bezoek aan een souvenirwinkel zit niet standaard in je reisprogramma. Waarom ik toch zo graag een pen van uit deze stad wilde meenemen, is omdat het een bijzondere plek is. De kans dat ik hier ooit nog kom, is erg klein. Uiteindelijk heb ik dit gele exemplaar gevonden met een plaatje van een bewegende surfer erin.'

'Aan alle pennen heb ik mooie herinneringen, omdat ze mij terugbrengen naar vakantiebestemmingen. Kijk, deze pen komt uit Monaco waar ik nog niet zo heel lang geleden met mijn moeder ben geweest. Zij wilde hier heel graag heen.
En deze pen met twee bewegende fietsers heeft een vriendje van mijn zoon meegenomen toen hij op vakantie was op de Veluwe. Zo lief.
En bij deze pen uit Castel Gandolfo, een klein dorpje in Italië waar het zomerpaleis van de paus staat, ga ik altijd een beetje glimlachen. Dan zie ik dat dorpje weer voor mij waar je overal de paus ziet. In elke winkel hangt hij. Zelf bij de bakker was een afbeelding van een bakkende paus te vinden.
Deze doorzichtige gele pen uit Verona vind ik ook mooi. Ik denk dat ik die nu negen jaar in mijn bezit heb. Verona is natuurlijk de stad van Romeo en Julia en in de pen zie je Romeo en Julie elkaar een kusje geven.

Als iemand mij een zak met dit soort pennen aan zou bieden, dan zou het mij totaal niet raken. Het gaat om de zoektocht zelf en de pret die ik heb samen met mijn gezin wanneer wij weer op zoek zijn naar die foute winkeltjes met deze mooie pennen.

'Elke pen vertelt zijn eigen unieke verhaal.'

Meer berichten