Inge en Fie genieten van hun patatje na een succesvol Pokémon GO event. Marloes hoefde niet in beeld. FOTO: Julie Houben
Inge en Fie genieten van hun patatje na een succesvol Pokémon GO event. Marloes hoefde niet in beeld. FOTO: Julie Houben (Foto: Julie Houben)

We kennen elkaar van Pokémon GO

Terrasgesprek aflevering twee

Een warme zomer, veel mensen zijn op vakantie. Maar niet iedereen: de terrassen in gemeente De Bilt zitten gezellig vol met thuisblijvers. Of zijn het vakantiegangers? De Biltsche Courant stapt deze zomer af en toe gewoon op mensen af voor een terrasgesprek. Wat brengt hen hier? Vandaag: Fie, Inge en Marloes op het terras van snackbar Yeemei in De Bilt.

door Julie Houben

De Bilt - Op het terras van snackbar en ijssalon Yeemei aan de Hessenweg zitten Fie (23), Inge (23) en Marloes (26) met een patatje voor hun neus. Ze zijn nog een beetje hyper omdat ze net met succes hun Pokémon GO event hebben afgerond. 'We hebben de shiny gevangen die hier in De Bilt was te scoren en dat levert een heleboel punten op!' aldus een enthousiaste Fie.

Pokémon GO, was dat niet die rage van twee jaar geleden toen tieners massaal door tuinen en parken struinden met hun mobiel in de hand, op zoek naar virtuele Pokémon karakters die daar verstopt zaten? Maar dat is toch helemaal uit nu?

De rage is voorbij, beamen ze. Maar het spel allerminst. Het wordt nog actief gespeeld door de echte liefhebbers, die via WhatsApp elkaar dagelijks opzoeken om samen Pokémons te gaan vangen. 'Hier in De Bilt is een WhatsApp groep van zo'n 50-80 mensen', vertelt Inge. 'Daar kennen wij elkaar ook van. Dat is een hechte groep mensen van alle leeftijden. Er zitten hele gezinnen in en de oudste is al ver in de zestig. Pokémons vangen doe je meestal in zogenaamde battles. Dan moet je met een groepje zijn, dus dan gaat er een appje uit: 'Wie doet er mee vandaag?' Super gezellig, daarna blijf je altijd met een paar mensen even hangen om na te kletsen. Zoals nu dus ook'.


Wat er zo leuk aan is? De gezelligheid en de nostalgie, noemen ze alle drie. Samen een spelletje doen, met figuurtjes die ze kennen uit hun jeugd. En het kost ook helemaal niets.

Alle drie zijn ze toch zeker wel twee uur per dag met Pokémon GO bezig. Want je kunt ook in je eentje op jacht. Inge: 'Ik loop bijvoorbeeld een stukje door het Boetzelaerpark naar de bushalte, zodat ik onderweg nog een paar Pokémons kan vangen'. Marloes herkent dit: 'Ik ben er echt meer door gaan bewegen en kom vaker de deur uit om samen battles te doen'.


Het Boetzelaerpark is een populaire Poké-stop, aldus Inge. 'Daar kun je als speler zelf zogenaamde lokmiddelen verstoppen via je mobiel. Hier komen dan bepaalde Pokémon figuren op af en die ga je samen vangen'. Poké-stops zijn altijd openbare plekken, vanuit Google Maps aangemaakt door de gamebouwers. Zo ook deze snackbar, die de dames alleen onder de naam 't IJsje' kennen. Marloes toont een foto van deze plek in de virtuele Pokéwereld op haar mobiel. En die plekken zijn onweerstaanbaar. Fie: 'Een one night stand kreeg mij een keer mee naar zijn huis met de tekst: 'Ik heb een Poké-stop naast de deur'. Dat is echte passie.

Meer berichten