Frank Rigters met een aantal onderdelen van zijn kunstwerk voor de Kunstmarkt 2018. FOTO: Els van Stratum
Frank Rigters met een aantal onderdelen van zijn kunstwerk voor de Kunstmarkt 2018. FOTO: Els van Stratum (Foto: )

Rigters maakt stroom-kunst

Over anderhalve week vindt de jaarlijkse Kunstmarkt in het Van Boetzelaerpark in De Bilt plaats. Frank Rigters liet zich door het thema van dit jaar 'duurzaamheid' inspireren een kunstwerk te maken voor het evenement.

door Els van Stratum

De Bilt - Voor Frank is het dit jaar de derde keer dat hij gevraagd is om een kunstwerk speciaal voor het evenement te ontwerpen. Frank: "Sinds twee jaar ben ik als vrijwilliger betrokken bij 'BENG' in de communicatiecommissie voor Biltstroom. Toen bleek dat het thema 'duurzaamheid' zou worden, was de link met 'BENG' voor mij snel gelegd. In eerste instantie had ik de vijver in gedachte om daar iets mee te gaan doen. Deze helemaal vol te leggen met zonnepanelen bijvoorbeeld. Uiteindelijk is het iets totaal anders geworden. Ik ben aan de slag gegaan met 6 pilaren die ieder een van onze kernen verbeeld. In het kunstwerk zijn ook zonnevangers en kind-figuren verwerkt. Die laatste verwijzen weer mooi naar de toekomst. Verder spelen veel kabels en een machine vol met knoppen en lampjes een grote rol. De zonnevangers halen de stroom op van de zon. Deze wordt doorgezonden naar de zonnecentrale die het dan weer omzet in een heel tastbaar en hanteerbaar product: 'Biltstroom'. Twee zonnewachters zullen de bezoekers meenemen in het verhaal van de energietransitie naar een energieneutraal De Bilt in 2030. 

Na veel geronk en gerommel, rook en schuim komt er een blik uit de machine met daarin opgewekte stroom uit de zes kernen. Ik wil met dit kunstwerk aan de mensen laten zien wat Biltstroom nou eigenlijk is en waarom het belangrijk, leuk en goed is om lokaal energie op te wekken!

Je krijgt een blik met Biltstroom mee om jouw blik te openen en zo zelf mee te gaan doen om samen De Bilt groen te krijgen.

Veel mensen kennen de naam 'BENG' wel, maar weten nog weinig af van wat Biltstroom precies inhoudt en wat de projecten zijn. De 'Biltstroom' in de blikjes zijn 100% duurzaam en eeuwig houdbaar en maakt datgeen wat Bilstroom doet tastbaar voor de toeschouwers".

Biltstroom is groene stroom uit Biltse bron, dus lokaal opgewekt in een van de zes kernen van onze gemeente door inwoners, bedrijven, instellingen en verenigingen die ook zelf eigenaar zijn van de produktie-installaties waarmee de stroom wordt opgewekt. 'BENG' die dit jaar het 5 jarig bestaan viert, zorgt voor de ontwikkeling van deze projecten. Ook als je zelf niet mee doet aan een opwekproject kun je groene stroom afnemen. www.biltstroom.nl

Meer berichten