Foto: Jan Ruijne

Nieuwe start

Column door Ike Bekking

Kent u dat? Vakantiestress: Je bureau MOET leeg. De was MOET weggewerkt zijn en zaken die eerder geen prioriteit kregen worden nu wel afgehandeld, eerder gaan we niet op vakantie. En terecht! Terug van vakantie met een 'frisse kop' aan de slag en wel graag in een opgeruimde omgeving. Want na de zomervakantie start het tweede deel van het jaar. Eigenlijk was dat natuurlijk 1 juli maar ja dan zit je nog in de race naar de vakantiedeadlines en dat voelt niet als het begin van een nieuwe periode, eerder het einde van de eerste periode.

Ook nu weer goede voornemens gemaakt zoals vanaf nu alles wel direct archiveren en opruimen en maar weer eens een nieuw dieet proberen. Net als in januari maar dan nu echt! Het culturele seizoen start in september en velen beginnen aan een nieuwe opleiding, cursus of schooljaar.

De vakantie viel wat laat en eigenlijk 'vallen' we meteen in het najaar: de voor de boekhandel belangrijkste periode van het jaar. In het najaar verschijnen de meeste nieuwe titels en met de feestdagen in aantocht wordt het ook drukker in de winkel. Hoe druk? Net zo druk als vorig jaar? Misschien drukker? Deze vragen maken het spannend. Veel winkels moeten het van het laatste kwartaal hebben en de opkomst van het online winkelen maakt het nog spannender. Wordt het de lokale winkelier gegund? Of gaan we voor gemak? Als het om de prijs gaat dan is dat voor boeken geen argument; alle Nederlandse boeken hebben dezelfde verkoopprijs. Aanbod, parkeergemak, het weer, de sfeer in het winkelgebied en de winkels zelf dat zijn factoren die natuurlijk meespelen als het om de gunfactor van u! de consument gaat.

Het goede nieuws is dat in Bilthoven hard gewerkt wordt aan een nieuwe start. De nieuwbouw van de Lidl gaat voorspoedig en nu houdt men de vaart er in. "Er komt een gevarieerd aanbod van winkels, een hoog serviceniveau en mooie architectuur" staat te lezen op de website van Bilthoven Bouwt. Het bestemmingsplan moet nog wel 'even' herzien worden maar dan gaat de spa er werkelijk in. Heerlijk, zo'n nieuw begin!

Meer berichten