Een van de onderzoeken waar Maarten van der Weijden voor zwom was het onderzoek REFINE van het Helen Dowling Instituut (HDI).
Een van de onderzoeken waar Maarten van der Weijden voor zwom was het onderzoek REFINE van het Helen Dowling Instituut (HDI). (Foto: )

Maarten van der Weijden zwom voor Helen Dowling Instituut

Maarten van der Weijden startte zaterdagochtend 18 augustus met de elfstedenzwemtocht. Het doel was om 200 km te zwemmen en daarmee geld op te halen voor elf onderzoeken met betrekking tot kanker. Een van de onderzoeken waar hij voor zwom was van het onderzoek REFINE van het Helen Dowling Instituut (HDI).

Bilthoven - Na maar liefst 163 km moest Maarten zijn zwemtocht staken omdat hij ziek was. Het HDI was op verschillende momenten aanwezig om Maarten aan te moedigen en binnen te halen in Leeuwarden. "Wat een ongelooflijke prestatie heeft Maarten neergezet. Wij zijn ontzettend onder de indruk van zijn zwemtocht en ook wat dit heeft losgemaakt in Nederland. Met het fantastische bedrag dat Maarten heeft opgehaald, kan meer onderzoek worden gedaan naar kanker. Niet alleen naar kankerbehandelingen, maar ook naar de kwaliteit van leven bij kanker. Vermoeidheid bij kanker is een van de meest voorkomende klachten waar in veel gevallen iets aan te doen is. Er is alleen meer onderzoek nodig naar wat voor wie werkt, en daar moet meer onderzoek naar worden gedaan" aldus Renate Koers, manager Communicatie & Fondsenwerving bij het HDI.

Zeker één op de drie patiënten met kanker heeft last van aanhoudende vermoeidheid. Zelfs lang nadat de behandeling succesvol is afgerond. Deze vermoeidheid heeft een grote invloed op het leven van de patiënt. De afgelopen jaren zijn er zeer uiteenlopende interventies ontwikkeld om chronische vermoeidheid na kanker te verminderen. Uit het onderzoek Fitter na Kanker is gebleken dat verschillende e-health interventies effectief zijn in het verminderen van chronische vermoeidheid na kanker. We weten echter nog onvoldoende welk type interventie, of welke combinatie, nu het beste werkt voor welke cliënt. Daarom is het vervolgonderzoek Refine gestart door het HDI.

Het HDI biedt sinds 1988 professionele psychologische zorg aan mensen die als patiënt of naaste getroffen zijn door kanker. Daarnaast verricht het instituut wetenschappelijk onderzoek en geeft het bij- en nascholing aan professionals in de oncologie.

Meer berichten