Annemarije aan het werk in haar atelier: 'Het creëren door te draaien heeft iets magisch'. FOTO: Julie Houben
Annemarije aan het werk in haar atelier: 'Het creëren door te draaien heeft iets magisch'. FOTO: Julie Houben (Foto: )

Van droom naar daad - Annemarije

Annemarije Glastra (38) heeft sinds een jaar haar eigen keramiekatelier. Gewoon in haar huis in Bilthoven. Ze had nog nooit achter een pottenbakkersschijf gezeten maar hield van keramiek. Het was een sprong in het diepe, waarvoor ze haar goedlopende bedrijfje als grafisch vormgever moest opgeven. 'Ik wilde graag meer met mijn handen bezig zijn'.

door Julie Houben

Bilthoven - Een klein kamertje op de tweede verdieping waar net haar draaischijf en een werkblad in passen: het is genoeg. Hier is Annemarije sinds ze de stap waagde dagelijks te vinden. 'Het draaien is iets magisch' vertelt ze. 'Dat een homp klei door de middelpuntvliedende kracht naar buiten wil en dat ik met mijn handen die beweging kan omzetten in een beweging omhoog, in de vorm die ik eraan wil geven. Prachtig vind ik dat'.

Arbeidsintensief

Na het draaien volgen nog vele handelingen voordat een mok, bord of kandelaar af is. 'Het is heel arbeidsintensief maar ik geniet van elke stap. Wat ik vooral fijn vind is dat ik nu helemaal mag maken wat ik zelf mooi vind. En dat anderen dat blijkbaar waarderen'.

Van oorsprong is Annemarije architect. 'Wat me in dit vak aansprak was de combinatie van creatie en techniek. Maar als architect zit je behoorlijk in een keurslijf van bouweisen en procedures. Je bent vaak meer aan het regelen dan aan het ontwerpen'. Toen ze voor het werk van haar man naar Noorwegen verhuisden ging het roer om: ze werd grafisch ontwerpster. 'Ik deed veel huisstijlen en logo's met klanten over de hele wereld, alles ging online. Ik was veel meer met het echte ontwerpen bezig en meer mijn eigen baas'. Wel zat ze erg veel achter de computer.

'Toen het 10-jarig jubileum van mijn ontwerpbureautje naderde, dacht ik: wil ik dit nóg tien jaar doen? Nee! Ik wilde meer met mijn handen bezig zijn. We woonden net in Bilthoven en ik ben een cursus pottenbakken gaan doen. Want ik kan keramiek wel mooi vinden maar wie weet bak ik er niets van!'


Het bleek haar ding. Ze kocht een draaischijf en een oven: grote investeringen. Haar website bouwde ze om tot 'www.Annemarijeglastraceramics.com' en die vulde zich al snel met producten in haar persoonlijke stijl: sober, licht, Scandinavisch. 'De bestellingen kwamen vrij snel binnen', vertelt Annemarije nog steeds een beetje verbaasd. 'Een deel via mijn Instagrampagina, een deel via via'.


Japanse tekens
De rest komt via haar webshop, die ze bij Etsy.com heeft ondergebracht, een wereldwijd platform voor handgemaakte producten. 'Dat is echt een gouden zet. Vorige week had ik nog een klant uit Japan! Gelukkig ken ik iemand die de Japanse tekens kon vertalen tot een leesbaar adres, anders hadden ze op het postkantoor wel raar gekeken als ik daar met mijn pakketje was aangekomen'.
www.Annemarijeglastraceramics.com

Meer berichten