Foto:

Mooi, modern en duurzame mode is net zo makkelijk

Duurzame mode: duur, saai en alleen iets voor geitenwollensokken? Helemaal niet, vinden Noor Veenhoven (25), Marcella (25) en Melissa Wijngaarden (23). Noor: "Er zijn ontzettend veel (web)winkels waar je prachtige kleding kan kopen die fairtrade, milieuvriendelijk of veganistisch is. Maar daarvoor moet je wel alle kleine (web)winkels één voor één afstruinen voor dat perfecte jurkje. Heel onhandig." Kan dat niet makkelijker?

door Sanne Lenselink

Regio – Noor ging samen met Marcella op zoek naar een oplossing. De Natuur- & Sterrenkundestudenten raakten geïnspireerd door een lezing van politicus en natuurkundige Jan Terlouw. Noor: "Volgens hem zijn wij dé generatie die het duurzaamheidsprobleem en de klimaatverandering moeten oplossen. Daar willen we ons steentje aan bijdragen." Samen startten ze een platform op waar symposia werden gegeven over het milieu. Maar ze wilden meer doen en iets voor iedereen.

Weggooien en verbranden

Natuurkunde en mode is misschien niet de meest voor de hand liggende combinatie. "Iedereen heeft kleding nodig en de kledingindustrie is, na de olie-industrie, de grootste vervuiler ter wereld. Het kost 27.000 liter water om een shirtje te maken. Veel mensen weten wel dat deze industrie niet eerlijk is, maar weten niet hoe erg het eigenlijk is. Denk aan de kinderarbeid in Bangladesh. Of dat grote kledingzaken zomaar kleding weggooien of verbranden."
Noor legt uit dat het voor grote modeketens duurder is om een geretourneerd kledingstuk te verwerken in het magazijn, dan het weg te gooien. "Ze verbranden goede kleren, belachelijk." Haar tip: breng het zelf terug in de winkel, dan wordt het wel verkocht."

Alles verzamelen
"Gelukkig zijn er genoeg duurzame merken, maar je moet wel lang zoeken op veel plekken," stelt Noor. Samen met Marcella en Melissa, studente Economie- & Bedrijfskunde, kwamen ze op het idee om zelf die ene plek te creëren. "We wilden een soort duurzame versie van de Wehkamp. Waar je kleding koopt dat een goede impact maakt op de wereld en zonder in te leveren op stijl, prijs en gemak. Het blijft wel mode." Project Cece werd geboren, wat staat voor Consious Clothing. "Marcella heeft de hele site van scratch geprogrammeerd en een jaar later gingen we online."

Project Cece
Project Cece bestaat nu bijna drie jaar en biedt meer dan 300 duurzame kledingmerken aan. "Onze verzamelwebsite groeit ontzettend hard. We hebben vijf labels om kleding te selecteren, net wat je het belangrijkste vindt. Van fair trade, milieuvriendelijk en veganistisch tot lokaal geproduceerd en merken die de lokale bevolking ondersteunen. Ook kan je filteren op keurmerk."

Meer berichten