What Els
What Els (Foto: )

Chillen met de jeugd...

What Els

Van Paul, Ingrid en Tiny ontving ik mail over groepen hangjongeren die voor overlast zorgen. Openbare plekken waar flink rotzooi wordt achtergelaten en spullen worden vernield. Wat doe je als je ze hierop betrapt?

Het fenomeen hangjongeren is van alle tijden. Op zich is hier niks mis mee. Wat jammer is, is dat het woord een negatieve lading heeft. Chill-jeugd klinkt beter. Ik was er zelf vroeger ook best goed in! In mijn tijd zochten we plekken op aan de rand van het bos of een oud vervallen slooppand. In ieder geval ver weg van het toeziend oog. Ik herinner mij een voorval met een brandje. We werden betrapt en de politie werd gebeld. Naderhand kreeg ik thuis ook nog op mijn donder. Geheel opvoedkundig verantwoord. Wat nu opvalt, is dat het rondhangen gepaard gaat met extreem luidruchtig gedrag en vernielzucht. Het ingrijpen en sancties lijken ver te zoeken. Harde muziek uit meegenomen speakers in een speeltuin, grof taalgebruik, vernielen van banken, vuilnisbakken en speeltoestellen en het achterlaten van rotzooi. De kinderen die er graag spelen blijven weg. Terwijl het prima samen kan gaan, maar dan zonder het extreme gedrag! Hoe heldhaftig is het om midden in de nacht in het park bij een groep jongelui aan te schuiven als er flink wordt gefeest? Uiteraard neem je dan een vuilniszak mee waar na afloop al het afval in kan. Nee, zo stoer ben ik niet meer, hoe gezellig het feestje ook mag zijn. Wat doe je als ze betrapt? Het hangt een beetje af van de plek en situatie of je er wel of niet op afstapt om ze aan te spreken op hun gedrag. Een telefoontje naar de politie of wijkagent om er melding van te maken is wellicht een betere optie.

Mijn mening is dat de chill-jeugd er best mag zijn. Er zijn tegenwoordig speciale plekken voor gecreëerd waar ze overdekt kunnen chillen. Er staan zelfs afvalbakken op 'werp' afstand. Overlast in welke vorm dan ook is een ander verhaal, dat mag wat mij betreft flink aangepakt worden.

Tips en/of reacties: bcwhatels@gmail.com of op www.facebook.com/bcWhatEls

Meer berichten