Brig thuis op haar werkplek -www.meafabula.nl FOTO: Astrid van Walsem
Brig thuis op haar werkplek -www.meafabula.nl FOTO: Astrid van Walsem

Levensverhalen vastleggen voor later

Astrid van Walsem

'Geschiedenis van opa en oma'

Levensverhalen vastleggen voor later 'Het zijn vaak de kleinkinderen die vragen naar de verhalen van opa en oma.'

Bilthoven - Voor Brig Duesmann-Oosterlaan (51) vielen alle puzzelstukjes uit haar leven op hun plaats toen zij besloot voor zichzelf te beginnen als schijfster van biografieën voor mensen die een herinnering aan hun dierbaren willen achterlaten. 'Tot mijn viertiende heb ik in Duitsland gewoond. Daarna ben ik samen met mijn zus terug gegaan naar Nederland om de middelbare school af te maken. In die tijd onderhield ik het contact met Duitse vriendinnen door middel van een intensieve briefcorrespondentie. Hiermee is eigenlijk mijn liefde voor schrijven begonnen.
Na mijn eindexamen vond ik het moeilijk om de juiste studiekeuze te maken. Gelukkig gaven mijn ouders mij heel veel ruimte in mijn zoektocht ondanks dat zijzelf heel anders in elkaar staken.

Op de open dag bij de School van Journalistiek voelde ik mij niet thuis tussen mijn toekomstige medestudenten. Ook leek mij de sportacademie in Arnhem wel wat, maar ik werd uitgeloot. Uiteindelijk heb ik gekozen voor de opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening die ik heb voltooid. Vervolgens ben ik Algemene Sociale Wetenschappen gaan studeren met specialisatie criminologie. Mijn eerste baan bracht mij bij marktonderzoekbureau Intomart waar ik de verzamelde data omzette in leesbare rapporten. Na ongeveer vijf jaar maakte ik de overstap naar Marktplan een adviesbureau in Bussum. Per toeval kwam een plek vrij waarin ik mijn liefde voor jeugd, sport en schrijven kon combineren. Aan leesbaarheid van de rapporten besteedde ik veel tijd.

Mijn moeder overleed op haar 64ste, veel te jong. Kort erna beviel ik van een dochter. Ik realiseerde mij opeens hoeveel geschiedenis er verloren gaat wanneer er plotseling zo'n belangrijk persoon uit je leven verdwijnt. Nadat het bedrijf in Bussum werd overgenomen, veranderde de sfeer en voelde ik mij er niet meer thuis. Ik had al enkele jaren nagedacht over hoe ik mijn toekomst het liefst zou willen invullen. Vervolgens viel alles op zijn plek. De kennis vergaard in de verschillende studies en werkervaringen kon ik nu bundelen in het schrijven van biografieën van en voor anderen. In het opschrijven van levensverhalen ligt mijn hart. Op het sterfbed van mijn vader in 2013 verzamelde ik zijn verhalen voor mijn eerste biografie. Hij was in feite mijn proefpersoon. Met één van zijn verhalen deed ik mee aan een verhalenwedstrijd en ik werd genomineerd. Opdrachten volgden. De lovende feedback die ik kreeg, gaf mij de moed om voor mijzelf te beginnen als biografieschrijfster.

Tijdens het hele proces is het heel belangrijk om een klik te hebben met de persoon over wie de biografie gaat. Is die klik er niet dan gaat het niet werken. Tijdens deze samenwerking leer ik de mensen echt kennen. Ik denk steeds: waar heeft de ander behoefte aan. Het vertrouwen dat zij mij schenken, maakt elke biografie weer bijzonder.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden