Foto:

Kom erbij

Column door Evelien Ribbens

Bij duurzaamheid denk ik aan zonnepanelen die ik nog niet heb, en aan een warmtepomp die ik eigenlijk helemaal niet wil hebben want ik heb niet zo lang geleden mijn gaskachels laten vervangen door cv en bijbehorende ketel. Dus toen wij van MENS De Bilt gevraagd werden ook iets te melden op de site duurzaamdebilt.nl, wist ik niet meteen wat wij als welzijnsorganisatie er mee moesten. Maar al snel kon ik mijn veel te beperkte ideeën over duurzaamheid achter me laten. Want duurzaamheid is een veel breder begrip dan zuinig omgaan met energie. Op die site gaat het over 17 wereldwijde ontwikkelingsdoelen, en een van die doelen heeft ook betrekking op welzijn en gezondheid. Eigenlijk logisch want een leefbare, duurzame samenleving kan niet zonder goede gezondheidszorg en oog en aandacht voor elkaar. Wij konden dus eigenlijk alles wat wij als MENS De Bilt doen, kwijt op die site.

Er zijn nogal wat "weken van". De week van de duurzaamheid begint op 6 oktober en de week ervoor was de week van de eenzaamheid. Op 28 september startte onze campagne 'Kom erbij'. Stap eens op iemand af, neem iemand mee, spreek met je dorpsgenoten. Ik stond met mijn collega's in mijn blauwe MENS-trui op de markt en ging in gesprek met de winkelende mensen. Dat was bijzonder leuk. Een mevrouw maakte mijn dag helemaal goed. "Mijn man is een aantal jaar geleden overleden, en ik heb van alles opgepakt om toch mensen te zien en zinvol bezig te zijn," zei ze. "Maar de zondag is een saaie dag." Dat deed me erg denken aan mijn moeder, die zei precies hetzelfde. En dat vertelde ik die mevrouw. Zonder dat we elkaar kenden, ontstond een zeer geanimeerd gesprek.

De week van de eenzaamheid, de week van de duurzaamheid, heel veel onderwerpen verdienen uw aandacht. Wilt u meer weten, bezoek de sites www.mensdebilt.nl en www.duurzaamdebilt.nl en draag het mooie polsbandje KOM ERBIJ. En voor een dag vragen we nog extra aandacht, namelijk zaterdag 13 oktober: de vrijwilligersbanenmarkt.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden