Niro en Pinipa in hun keuken waar ze de maaltijden bereiden. FOTO: Julie Houben
Niro en Pinipa in hun keuken waar ze de maaltijden bereiden. FOTO: Julie Houben (Foto: )

Een passie voor koken en kunst

Op zijn zestiende kwam Niro Manawaduge vanuit Sri Lanka naar Nederland, zonder ouders. Hij was politiek actief en in zijn eigen land niet meer veilig. Inmiddels woont hij met zijn gezin in Bilthoven, waar hij samen met zijn vrouw op vele plekken de lekkerste Aziatische maaltijden bereidt. Allemaal vrijwillig. Koken is zijn passie en hij blijft dat zeker doen, ook nu zijn onbereikbaar geachte droom uitkomt: hij opent weer zijn eigen kunsthandel.

door Julie Houben

Bilthoven - Toeval bestaat niet, is de overtuiging van Niro (49). Dus toen hij tijdens zijn eerste week in Nederland een Boeddhabeeld op straat vond wist hij: hier moet ik iets mee. 'Ik ben zelf Boeddhist', vertelt hij. 'Blijkbaar was er hier ook interesse voor Boeddhabeelden. Zo ontstond mijn plan om een handel in Sri Lankaanse Boeddhabeelden te beginnen. Jarenlang heb ik een goedlopende winkel gehad in hartje Utrecht.

Niro woonde in die tijd met zijn vrouw Pinipa en drie kinderen in Bilthoven en ze hadden het goed. De kinderen gingen naar de Julianaschool. Bij bijzondere gelegenheden kookte hij samen met Pinipa voor de school. 'Niro: 'Koken is mijn passie: samen eten verbindt en ik geniet als mensen van mijn eten genieten.'
Zes jaar geleden ging het toch kriebelen. 'We zijn terug gegaan naar Sri Lanka en ik heb daar een aantal toeristische projecten opgezet. Maar ik kreeg zoveel tegenwerking dat ik in 2015 besloot toch voorgoed naar Nederland terug te keren'.
Maar Niro had niets meer. Geen huis, geen baan, geen geld. 'Ella Prins, de directeur van de Julianaschool en leerkracht Marianne hebben ons gered. Zij hebben al hun contacten aangewend om ons snel aan een huis en huisraad te helpen. Ik ben hun daar zo dankbaar voor', vertelt hij. Een baan vinden lukte niet goed maar stilzitten is niets voor Niro, dus gingen hij en zijn vrouw als vrijwilliger koken. En vanaf 1 oktober heeft hij weer zijn eigen kunsthandel. Dankzij, wederom, de steun van iemand die in hem gelooft. 'Maar we blijven gewoon koken, dat doen we veel te graag.'

 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden